Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsråd kritiserar utredare

Annons

-Jag beklagar att det är så mycket rykten i omlopp som bidrar till att skapa oro. Men vi kan inte göra några politiska ställningstaganden utifrån det material som hittills presenterats, säger Persson.

Hon berättar att luntan med konsekvensanalyser för vården i hela Dalarna är "en decimeter hög". I veckan lades materialet fram för politikerna i landstingets planeringsutskott.

- I en del av materialet saknas konsekvensanalyser när det gäller kostnaderna och de medicinska aspekterna. Detta måste framgå tydligt och klart och uppgifterna ska vara framtagna till den 6-7 april, betonar Ingalill Persson.

De dagarna har landstinget stormöte i Tällberg. Politiker, landstingschefer och företrädare för facken ska gå igenom materialet och lägga fast en linje för det fortsatta arbetet. I mitten av juni är det meningen att landstingsfullmäktige ska besluta om besparingar på upp till 320 miljoner kronor fram till 2006.

NLT redogjorde i torsdagens tidning för att ett alternativ som utretts är att lägga ned medicinkliniken med medicinakut och vårdavdelning med 29 platser i Ludvika.

Hur går det utredningsuppdraget ihop med att Ingalill Persson på stormötet i Ludvika Folkets hus den 7 mars inför allmänheten lovordade den nya hjärtsektionen på medicinavdelningen?

Ingalill Persson ville då hävda att hjärtvården förbättras i Ludvika när hjärtintensiven ersätts med en hjärtsektion. Som motivering angavs att hjärtsektionen blir öppen dygnet runt och året runt i motsats till hjärtintensiven som brukat vara sommarstängd ett par månader.

Hur ser du på det i dag, är det realistiskt att lägga ned medicinakut och medicinavdelning?

- Eftersom vi inte har fått ett fullständigt material kan jag över huvud taget inte kommentera något alls. Men jag har väldigt svårt att tro att Ludvika och Avesta klarar sig utan vårdplatser. Och vi är inte beredda att lägga ned verksamheter i Ludvika för att sedan bygga upp dem i Falun.

På mötet i Ludvika sade du också att den sjukvårdsstruktur som finns i Ludvika ska vara kvar?

-Vad jag sade var att nuvarande struktur med sjukhus i Falun, Avesta, Ludvika, Borlänge och Mora ska behållas. Men jag sade också att det förstås kan bli förändringar på respektive sjukhus vad gäller dimensioneringar av den anledningen att sjukvården hela tiden utvecklas.

Ingalill Persson vill betona att det från politiskt håll hela tiden talats om vikten av "närsjukvårdsprincipen".

- Det innebär att den sjukvård och vård och omsorg som folk behöver ofta ska finnas nära. Jag upplever exempelvis geriatriska sjukdomar (sjukdomar bland äldre) som ofta förekommande. Närsjukvårdsprincipen har inte beaktats i det utredningsmaterial som tjänstemännen tagit fram.

Men om det ska sparas 320 miljoner kronor så kommer väl alla sjukhusen att drabbas?

- Man kan inte spara 320 miljoner inom sjukvården utan att det märks, självklart är det så, svarar Ingalill Persson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons