Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsledningen kände inte till Tabars sidoverksamhet

Annons

Enligt landstinget får medarbetare inte driva konkurrerande verksamhet. Man får heller inte ha bisysslor som hindrar eller påverkar arbetet på landstinget.

- Men vad jag förstår har Lazlo Tabar inte drivit någon sådan verksamhet. Och det är arbetsgivarens sak att efterhöra eventuella bisysslor. Detta är alltså inget som Tabar hade skyldighet att meddela oss, säger landstingsdirektör Mats Bengtsson.

Kerstin Söderlund är direktör för hälso- och sjukvården Dalarna. Inte heller hon kände till Tabars sidoverksamhet.

- Vi håller precis på att diskutera just bisysslor inom vår förvaltning och vilka förutsättningar som ska finnas. Vi kommer att ta upp detta på ett möte med ledningsgruppen i morgon (läs i dag). Men det har inget med detta att göra, för det kände jag inte ens till, säger Söderlund.

Borde du inte känna till det?

- Nej, jag är inte så säker på det. Inte så länge man inte bedriver konkurrerande verksamhet eller att bisysslan inverkar menligt på uppdraget i landstinget.

Även den politiska sidan tycker att det finns anledning att titta vidare på fallet.

- Det finns skäl att ta reda på hur det förhåller sig utifrån de beslut om bisysslor som togs i samband med att Falukliniken bildades, säger Lars-Ove Hagberg, v, ordförande i personalutskottet.

- Jag förutsätter att detta ryms inom den policy som vi har. Det är viktigt att hålla sig inom rågången om man har sidouppdrag som anställd av landstinget. Man ska också komma ihåg att Tabar gjort väldigt stora insatser på det här området, även om jag känner till att forskningen är ifrågasatt, säger landstingsråd Christer Wahlbäck.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons