Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsdirektörens uppdrag till cheferna

Annons

Falun

Sju vårdplatser inom ger/rehab, två platser inom rehabiliteringsmedicin, och tre platser på reumatologikliniken ska bort. På detta ska man spara 9-9,5 miljoner kronor.

Uppdraget till länssjukvårdschef och närsjukvårdschef blir att hitta både en temporär lösning hur de återstående platserna ska lokaliseras, och en långsiktig lösning där en ombyggnad av Falu lasarett ingår.

Tre platser ska bort när infektionklinikens och hudklinikens vårdplatser slås ihop. Nettobesparingen ska bli 2,1 miljoner kronor.

Ludvika

13 platser bort på medicin/geriatrikkliniken. Ska ge 10 miljoner i besparing. Platserna ska vara borta i samband med öppnandet av de vårdplatser som stängs under sommaren.

Avesta

Tio platser på ger-rehabenheten har redan stängts, och ska inte öppnas igen. Om det i samband med ombyggnationer eller omstruktureringar ges möjlighet ska ytterligare två platser bort. Men dessa platser ska endast stängas om det ger en rimlig kostnadsbesparing.

Totalt ska stängningen av vårdplatser i Avesta ge 7 miljoner kronor.

Dagkirurgi

Dagkirurgiska operationer har redan upphört i Avesta. Nu är uppdraget till de opererande enheterna i Falun, Ludvika och Mora att ta över de operationer, närmare 2 000 på ett år, som har utförts i Avesta. Eftersom be- sparingen ska bli runt 5 miljo- ner kronor gäller det att Falun, Ludvika och Mora kan ope- rera mer utan att det kostar mer.

En förhoppning är att Falun, Mora och Ludvika ska ha kunnat tagit över operationerna från Avesta fullt ut redan till november, då vårdgarantin börjar att gälla.

Närsjukvården

Att stänga 38 vårdplatser ger effekter för all närsjukvård, inte bara på de platser där vårdplatser stängs. Därför får alla närsjukvårdschefer i uppdrag att tala om hur man kan:

3 Minska antalet inläggningar genom att patienter får kontakt med distriktsläkare.

3 Effektivisera vårdplane-ringar.

3 Korta vårdtiderna genom en obyråkratisk och smidig hantering mellan landstinget och kommunerna.

3 Erbjuda fler behandling- salternativ vad gäller rehabili- tering i hemmet eller i öppen vård.

Mer läsning

Annons