Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets lustgas påverkar miljön

/

Annons

Landstinget Dalarna förbrukar varje år mellan två och tre ton lustgas, bland annat för att lugna stökiga eller skräckslagna patienter. Den allra största delen används dock vid förlossningar - men få känner till att utandningen, och den gas som sipprar ut vid användningen, faktiskt påverkar klimatet. Lustgas är en så kallad växthusgas som har större negativ effekt på miljön än koldioxid.

Nu är Huddinge sjukhus först i landet med att använda en japansk apparat som kan rena lustgaserna innan de försvinner ut i atmosfären. Men effekten är inte hundraprocentig.

- Det går bara att ta upp gaserna så länge patienterna andas ut i masken. Men det är många som inte vill göra det, säger Landstingsfastigheters teknikchef, Torsten Ros,som tagit del av en utvärdering av apparaten.

Den nya tekniken beräknas kosta runt tre miljoner att installera. För att använda den krävs ett centralt utsugningssystem, något som förlossningsavdelningen på Falu BB inte har i dag.

- Den dagen vi gör ny avdelning så är det ganska självklart att man etablerar sådana saker. Då har nog tekniken att rena gaserna effektiviserats också. Apparaten kräver mycket el, så det krävs att man använder grön el för att det ska bli någon miljövinst med det, säger Torsten Ros.

De totala utsläppen av lustgas beräknas ha minskat inom landstinget Dalarna de senaste åren. Dels eftersom antalet ryggbedövningar ökar på förlossningen, dels för att förbrukningen i Avesta och Ludvika varit så låg att man stängt av distributionen via rör. Där använder man i dag lustgas på flaska i stället, vilket reducerar läckaget.

Mer läsning

Annons