Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget tjänar miljoner på smarta affärer

Annons

Förhoppningen var att tjäna en hel del pengar på att begränsa sortimentet av förbrukningsartiklar, att de tre landstingen Dalarna, Uppsala och Västmanland skulle enas om samma varor.

Det har inte gått.

Ändå har man tjänat mer pengar än vad man från början hade hoppats, 12,4 miljoner mot förväntade 10 miljoner. Dalarnas andel är lite mer än en tredjedel av denna besparing.

- Vi har tillsammans gjort en mycket bättre upphandling, där har vi tjänat pengar, säger landstingsdirektör Mats Bengtsson.

Det var i januari 1999 som de tre landstingen bildade en gemensam varuförsörjningsnämnd.

Trots att sparsyftet har nåtts med råge finns en hel del problem.

Det har nämligen varit många klagomål på servicen. Det har varit brister i beställningar, problem med att hantera nya artikelnummer, brister i informationen i varukatalogen, brister i vagnparken, och inte minst problem med leveranser.

- Kritiken har främst kommit från Akademiska sjukhuset och från Västmanland, men även från Dalarna. Det var mest strul i början. Det har blivit bättre, men måste bli ännu bättre, säger Bengtsson.

Landstingsstyrelsen vill att samarbetet ska fortsätta, men att framtiden för varuförsörjningsnämnden ska ses över.

I uppdraget ligger att lämna förslag på eventuella förändringar i omfattningen (om fler upphandlingar ska skötas gemensamt), lämplig organisation, och vilka insatser som ska prioriteras för att utveckla varuförsörjningen.

- För att nå framgång måste vi enas om ett gemensamt bassortiment, så att vi kan begränsa sortimentet. Där finns miljoner att tjäna, säger Mats Bengtsson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons