Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget satsar mer - på Ryssland

Annons

Landstinget har tidigare drivit en del projekt i Pskov, som är vänlän med Dalarna. Men aldrig tidigare något stort projekt på direkt uppdrag av Sida.

- Det är Sida som tagit kontakt med oss och frågat om vi vill driva projektet. Vi har sagt ja. Nu väntar vi bara på ett formellt klartecken från Ryssland, säger Göran Carlsson, länsutvecklingschef vid landstinget.

Landstinget har under många år drivit projekt i ryska Pskov, bland annat när det gäller förebyggande tandvård. Till exempel har man dammat av flortanten, som nu finns på skolorna i Pskov.

- Det förebyggande tandvårdsprojektet kommer att fortsätta. Under de närmaste fyra åren kommer vi att inrikta oss på landsbygden, berättar Carlsson.

Verksamheten har till största delen finansierats av pengar från Östeuropakommittén, pengar som i sin tur kommer från Sida.

Och fler projekt är på gång:

- Vi har gjort klart med sjukvården i Pskov om träningsveckor här i Dalarna.

- Vi har också kontaktat Pskov för att starta projekt när det gäller miljöarbete för ungdomar och så vill vi ha ett utbyte när det gäller barnkultur. Där är det nog snarare ryssarna som kan hjälpa oss, säger Carlsson.

Sida-projektet går ut på att bygga upp ett lokalt självstyre.

- Målet är att Pskov ska få en egen regional utvecklingsplan som svarar på frågan: Hur utvecklar vi länet?

- Vi kommer att ta hjälp av experter. I ett första skede kan det komma att kosta oss lite pengar, kanske 50 000-60 000 kronor. Men i etapp två, där de stora kostnaderna ligger, ska Sida stå för varenda öre, säger Carlsson.

Varför ska då Landstinget Dalarna driva projekt i Ryssland?

- Av flera skäl. Dels har vi ju ett vänavtal med Pskov. Dels kan man kalla detta för betald utbildning för personal från landstinget. Personal från oss får jobba, undervisa och samarbeta, och Sida står för alla kostnader, säger Carlsson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons