Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget i nuvarande form har ingen framtid

Annons

För snart två år sedan deltog jag i en debatt om landstinget där frågor fick ställas. Jag frågade Alf Johansson vad han lade i begreppet kultur. "Vi har dom som hanterar de frågorna" svarade Johansson. Jag undrar vem som egentligen talar i hans artiklar?

Han skriver vidare att "den politiska organisationen ska bygga på fungerande demokrati och att ansvar kan utkrävas".

När majoriteten av landstingets revisorer med en socialdemokrat inte ville bevilja den så kallade driftstyrelsen, där Johansson och sedan Inga Lill Persson varit ordföranden, ansvarfrihet för det miserabla sätt driftstyrelsen skötts, gick revisorernas yrkanden direkt i låda nummer tretton. Det vill säga i papperskorgen sedan landstingsfullmäktige under ledning av Alf Johansson undanröjt revisorerna anmärkningar.

Varför ha revisorer? Bort med dem. Jämför Johanssons orerande med verkligheten.

Så till mina vulgära och opportunistiska skriverier. Jag har hävdat att landstinget borde se till att Dalasinfoniettan tillförs 12-15 stämmor för att nå full kapacitet. Jag har hävdat att länet ska ha en teater och att Folkmusikens hus i Rättvik är något att värna om. Jag har även hävdat att överlämnandet av 38 miljoner kronor till Framtidsmuseet, vilken orimlig benämning, är rakt förbannat.

Jag har också hävdat att stora belopp till centrala folkparks- och Folkets hus-organisationer inte är landstingets uppgifter när nästan alla danspaviljonger ruttnat ned på grund av väder och vind.

Jag har med frenesi hävdat att de stora ambulansfordonen med törstiga V8 motorer aldrig borde ha renoverats för 800 000 kronor per styck samt att det administrativa hanterandet av köeländet är en katastrof.

Många debattörer och engagerade människor har pekat på tokigheter och föreslagit förbättringar. Varför ser inte Alf Johansson till att samordna primärvårdens dataprogram Profdoc med slutenvårdens Melior? Detta skulle med säkerhet innebära mer läkartid för köande patienter.

En annan märklig bestämmelse skulle jag vilja få en förklaring till. Varför får patienter med valfrihetsremiss inte medfölja sjukreseavdelningens transporter till utsocknes belägna destinationer?

Och hur förklarar Alf Johansson att landstingets främsta globetrotter - Inga-Britt Kronnäs-Sammils under två år deltagit i symposier angående AER i Östersund, Kroatien, Ungern, Italien och Norge utan någon som helst redovisning i form av minnesanteckningar eller reseberättelse efter sin Europatour?

När jag bad om förmodade kopior av vad som upplevts fick jag kopior av reseräkningarna. Hur kan något sådant passera utan att ledningen ens höjer ett ögonbryn? Landstingets hårda inre kärna består av två metallarbetare, en instrumentmakare och en förskolelärare, säkert goda representanter för respektive yrke men utan kompetens och utbildning för att styra hela vårdapparaten i Dalarna. Förhållandena är säkert likartade i andra landsting.

En ljuspunkt är ett uttalande av entrepenören, kommunalrådet och ordföranden i den nya länsorganisationen, Peter Hultqvist, som låter förstå att landstinget nog har den längsta tiden bakom sig. Må ske!

I avvaktan på det slutgiltiga uttåget med notoriska in- och neddragningar med ständigt återkommande skattehöjningar och försämringar i sjukvården kommer jag att fortsätta mina "vulgära och opportunistiska" påhopp. Var förvissad herr Johansson!

BO LINDEBERT

Mer läsning

Annons