Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget - ett fall för kronofogden

Annons

Landstinget Dalarna har förärats med en mindre hedersam publicitet. I det senaste numret av tidningen Justitia står det klart att landstinget slarvat med en utbetalning av preliminär löneskatt till skattemyndigheten på drygt 3,5 miljoner kronor.

Betalningen görs rutinmässigt varje månad, men i februari blandade landstinget ihop siffrorna. 12/2 blev 2/12 och skattekontoret, som inte fick några pengar, skickade ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten.

- Det här var ett rent misstag som är väldigt olyckligt för oss och tyvärr upptäcktes det inte i tid, förklarar Margareta Sjölund som ska se över rutinerna.

Vid det här laget är skatten betald och skattemyndigheten kan återkalla sin ansökan om betalningsföreläggande. Men Dalarnas tidningar kan avslöja att det inte är första gången som landstinget hamnat på Kronofogdens bord.

Sedan 2001 har myndigheten haft 18 ansökningar om betalningsförelägganden på sig. Det senaste rör obetalda tågbiljetter för 460 kronor.

- Ja, 18 är ju 18 för mycket, säger kronofogden Gunnel Lopez spontant när hon summerar landstingets förehavanden.

- Landstinget om någon ska ju inte ha så här många ärenden. De måste fånga upp sina fakturor på ett bättre sätt framöver, fortsätter hon.

I de flesta fall rör det sig om inkassoföretag som företräder olika fordringsägare. Tio av fakturorna har betalats när de blivit föremål för kronofogden, sex fall har lett till ett så kallat utslag som kan jämställas med ett domslut, och två av fakturorna har bestridits och gått vidare till domstolsförhandlingar.

Landstingets Margareta Sjölund vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till ekonomidirektören som inte var tillgänglig igår.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons