Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingens ekonomi

Annons

Undertecknad har med intresse följt debattserien i NLT om sjuk- och äldrevården och man kan inte undgå att förundras.

Hur kan man diskutera nödsituationen inom sjuk- och åldringsvården månad efter månad utan att fråga sig vad orsaken är till den dåliga ekonomin?

Endast en av deltagarna, professor Olle Eriksson, för ett konstruktivt resonemang men på ett så högt plan att genomsnittspolitikerna inte förstår det.

Man har omorganiserat, prioriterat, nedlagt och flyttat inom vårdsektorn i 20 år, men alla problem är kvar och förvärras oavbrutet, därför att man inte törs röra vid huvudproblemet som är personalkostnaderna.

När världens högsta skatter inte räcker till finansieringen är det löjligt enkelt att konstatera att felet ligger i den största kostnaden, personalen. Att det blivit så beror inte på vårdpersonalen utan på den alldeles felaktiga löne- och arbetsmarknadspolitiken som LO har fått föra med regeringens samtycke. Den som kan förneka detta är välkommen med rättelse!

En del känslomässiga debattörer slår vilt omkring sig i panik och kräver landstingens avveckling. Det är verkligen att "kasta ut barnet med badvattnet" för landstingen har fungerat och fungerar fortfarande alldeles utmärkt om de styrs av kunnigt och omdömesgillt folk, men med dumskallar kan ingenting fungera.

Dumheten har skapat den ohållbara situationen och nu ska staten, kommunerna och landstingen gör nya budgetar ovanpå de gamla skulderna utan att ens nämna orsakerna till det prekära tillståndet som råder. Bäva månde skattebetalarna och de som begriper lite om ekonomi!

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons