Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen tog simningen in i kulturen

Annons

Solen strålade från en klarblå himmel över de omkring 50 personer som samlats vid Herrgården för att vara med om avtäckningen och säkert också för att ta en titt på vår tjusiga landshövding.

Utmärkelsen med namnet, "En kulturhistorisk idrottsmiljö", delas ut till 100 idrottsmiljöer som haft stor betydelse och lämnat spår i idrottshistorien och delas ut med anledning av att Riks-idrottsförbundets fyller just 100 år.

Simmarkansliets Therese Fällborg och Gunilla Ilbäcks hade bullat upp med cider och tilltugg och i gröngräset fanns Mats och Anna Bender som bjöd på musikaliska evergreens.

- Det är verkligen vackert här, sade landshövdingen innan det officiella programmet tog sin början.

Ingen kan påstå att hon hade fel. Området kring Herrgården visade sig från sin allra bästa sida med spegelblankt vatten och en prunkande sensommargrönska.

Simningens relativt nytillträdde ordförande, Arne Almgren, tog till orda och hälsade välkommen. Han poängterade att alla Vansbrobor skulle känna sig hedrade över utmärkelsen från Riksidrottsförbundet som ett tack för sina mångåriga idéella insatser som gjort tävlingen till vad den är i dag.

Landshövding Ingrid Dahlberg påtalade även hon den betydelse som Vansbrosimningen haft och har som marknadsföring för länet och framförallt sett till att alla i landet känner till Vansbro.

Så var det då dags att avtäcka tavlan som fått sin placering framför Vansbros eget "Stonehenge", det vill säga stenarna med samtliga simmarsegrares namn vid Herrgården.

Far och son, Stefan och Kristoffer Olsson, spelade en pampig trumpetfanfar medan landshövdingen och simmarbasen drog bort den flagga som dessförinnan dolt minnesmärket.

Tavlan visar dels en bild från starten vid Morabron och den sammanfattande historiken över tävlingens drygt 50-åriga historia. Mest visar den nog ändå den betydelse som Riksidrottsförbundet anser att tävlingen har för breddidrottandet i landet och det är ju inte så illa.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons