Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingar tar strid för södra länken

Annons

Det var Ingrid Dahlberg som tog kontakt med de två andra landshövdingarna, Mats Svegfors och Ingegärd Wärnersson, i Västmanlands län respektive Blekinge län.
I går, fredag, publicerades deras gemensamma sak i ärendet gällande Svenska kraftnäts (SVK) kommande beslut om en 43 mil lång högspänningsledning mellan Malmö och Hallsberg, den så kallade södra länken.
Antingen ska det väljas en traditionell växelspänningsledning på höga stolpar eller den nya svenskutvecklade likströmstekniken där kablarna grävs ned.
– Det här gäller arbeten i alla tre länen, både för ABB i Ludvika, Västerås och i Uddevalla. Därför tog jag kontakt med de andra, säger Dahlberg.
– Jag har varit i kontakt med näringsdepartementet och miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet under både vintern och våren. Det har pågått en kontinuerlig diskussion, säger hon vidare.
Dahlberg, Svegfors och Wärnersson vill att SVK ska se till helheten i den totala samhällsnyttan, för Sverige, Europa och miljön.
De menar på att valet borde vara enkelt ur perspektivet svensk samhällsekonomi.
Landshövdingarna påpekar i sin debattartikel hur sårbart den svenska kraftförsörjningen är.
Bland annat blev var sjätte svensk utan ström i september förra året då kraftiga stormar rev ner ledningar i Sydsverige och i januari i år skapade orkanen Gudrun omfattande elavbrott.
Efter detta blev södra länken ett av fem prioriterade nordiska projekt för att öka överföringskapaciteten inom det nordiska systemet.
Även EU:s energi- och transportmyndighet har i sitt nya förslag till strategi för elmarknaden förordat alternativet med underjordiska kablar.
De tre landshövdingarna påpekar i sin skrivelse att nedgrävda kablar tidigare varit fem-tio gånger dyrare än luftledningar men den nya svenska kabeltekniken är i det närmaste kostnadsneutral.
Miljövinsten är påtaglig och det skapar tusentals arbetstillfällen därför uppmanar landshövdingarna att regeringen och SVK att söka en lösning som gynnar dessa aspekter och den framtida elsäkerheten.
Den för stamnätet ansvariga myndigheten, SVK:s styrelse, tar beslut i frågan den 30 augusti.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons