Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövding till Gammelstan

Annons

Ore Hembygsförening lägger ned mycket kraft och energi på den vackra, lilla byn från 1600-talet. Gammelstan är ett av föreningens ansvarsområden och kräver ständigt underhåll och tillsyn.

- Vi tyckte helt enkelt att landshövdingen borde känna till Gammelstan och dess värde. Det är ju en ursprunglig bymiljö, som de flesta byarna runt sjön såg ut under 1600-talet, berättar Hembygsförening ordförande Ollaspers Roland Eriksson.

Ett tusental besökare kommer varje säsong till Gammelstan. Arbetsdagarna och midsommar- firandet är också mycket populära arrangemang i Gammelstan.

Ingrid Dahlberg kommer att bli guidad runt, få lyssna på musik med Ola Bäckström och Johnny Soling och uppleva den fantastiska miljön. Därefter fortsätter besöket till Furudals Bruk där hembygdsföreningens dräktkammare finns. Middagen serveras i Furudals Bruk.

Förutom Gammelstan och dräktkammaren har föreningen även ansvar för kyrkbåten, meditationsplatsen och Sörboda skola.

- Renovering och underhåll pågår kontinuerligt. Gammelstan består av 27 hus och vi har tidigare fått bidrag från Riksantikvarie-ämbetet, men kassan börjar sina och självklart behöver vi hjälp med bevarandet av en så värdefull kulturskatt som Norrboda Gammelstan är, säger ordförande för föreningen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons