Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövding kritisk till utsättning av vargvalpar

/

Naturvårdsverket kan under våren komma att sätta ut vargvalpar i de två reviren Aamamäck på gränsen till Värmland och Kukumäki på gränsen till Gästrikland men landshövding Maria Norrfalk tycker inte att det är en bra idé:
– Det vi säger indirekt till Naturvårdsverket är att det finns andra platser än Dalarna i Landet som är bättre lämpade.

Annons

De två vargrevir som enligt länsstyrelsen uppfyller regeringen och Naturvårdsverkets krav ligger båda på länsgränsen.

Länsstyrelsens uppdrag är att ta fram de två lämpligaste vargreviren där det finns märkta tikar, ngra andra krav har inte regering eller Natrurvårdsverk ställt. De båda vargreviren Gimmen och Norn som länsstyrelsen 2011 pekade ut saknar i dag märkta tikar.

I Dalarna finns bara tre märkta vargtikar i tre revir. Och länsstyrelsen anser då att de som bäst uppfyller krav är:

Aamäckreviret mellan Vansbro och Lesjöfors på Värmlandssidan.

Kukumäki i nordöstra delen av länet, reviret delas med Gävleborg utgör delvis det gamla Voxnareviret.

Det tredje vargreviret, Siljansringen, faller bort på grund av att reviret saknar hanne och därmed förväntas ingen föryngring.

Men det märks att landshövding Maria Norrfalk och miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson inte är riktigt bekväma med att peka ut de två reviren och de påpekar i skrivelsen till Naturvårdsverket att de inte haft uppdraget att förankra utsättningen av vargvalpar lokalt i de två reviren.

Länsstyrelsens Viltförvaltningsdelegation som behandlat frågan konstaterar att ett beslut om utsättning av vargvalpar knappast går att förankra hos både den markägare och jakträttsinnehavare som i så fall kommer att bli berörd av ett beslut av Naturvårdsverket.

"Länsstyrelsen vill även erinra Naturvårdsverket om det kraftfulla motstånd som framför allt de två jägarorganisationerna deklarerat i denna fråga", skriver Norrfalk och Svensson i beslutet.

– Vi har gjort vårt uppdrag. Vi gör påpekanden i skrivelsen efter att ha haft upp frågan. Det skulle bli svårt att få acceptans av markägare och jägare för utsättning här, det är viktigt att vi skriver det rakt ut och inte soåpar det under mattan, säger Norrfalk.

Men om nu Naturvårdsverket sätter ut i dessa två revir med hänvisning till att länsstyrelsen sagt att de är de lämpligaste reviren i länet. Vad händer då?

– Det blir ingen utsättning, de måste ju ha alla dessa markägare och jägares ja om det ska kunna ske. Det finns andra platser i Sverige som är bättre lämpade än Dalarna där man kanske kan få markägare och jägare med sig, säger Norrfalk

Mer läsning

Annons