Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygds- konferens i Fredriksberg

Annons

Ingrid Kjellson från Bräcke i Jämtland har med sina projektframgångar i hemkommunen visat att det går att locka barnfamiljer från Stockholm att flytta till glesbygden. Hennes arbete har blivit mycket uppmärksammat i riksmedier och hon reser nu riket runt och håller föredrag om sitt arbete.

Under föreläsningen bjöd talaren på sig själv och berättade på ett medryckande sätt om drivkrafterna bakom hennes framgångar. Hon är född på Gällön i Jämtland men flyttade därifrån som 20-åring. Därefter bodde hon på olika platser runt om i världen, bland annat i England, Saudiarabien och Zambia. Hem till Gällön återvände hon under 80-talet.

- När jag första gången flyttade från Gällön tänkte jag nog aldrig flytta tillbaka, men här stod jag nu ensam med två barn, inget jobb eller bostad och ville flytta hem igen. Först hade jag tänkt att bo kvar så länge barnen gick i skolan, men jag blev kvar, gifte om mig, byggde hus och började jobba inom kommunen, sammanfattade Ingrid Kjellson sitt liv.

Det var ett misslyckat etableringsprojekt som var upprinnelsen till Bräcke kommuns lyckade rekryteringsplan. En engelsman som sade sig vilja starta ett internetbaserat varuhus med bas i Bräcke "försvann" efter en tids samtal.

Ingrid Kjellson trodde på och brann ändå för den kommunala rekryteringsplan som hon arbetat med under denna tid. Med energi och stor övertalningsförmåga lyckades hon till slut hitta en finansiär och 2001 startade hon arbetet med projektet "Första klass".

En broschyr med information om vad Bräcke kunde erbjuda barnfamiljer i Stockholm arbetades fram.

- Statistik visar att många barnfamiljer inte vill bo i Stockholm. Vi ville visa dem alternativ, vad vi har att erbjuda. Inte att vi är bättre, det gäller att inte vara stöddig utan ödmjuk, informerade Kjellson.

Målet var att få fem barnfamiljer, det vill säga cirka 20 personer, att flytta till Bräcke. 4 075 Stockholmsfamiljer fick utskicket lagom till lucia. Efter en liten notis i en lokaltidning fick riksmedier upp ögonen för det ovanliga projektet och Ingrid Kjellsons arbete blev enormt uppmärksammat.

Hela 75 familjer hörde av sig och slutresultatet blev att under det första året flyttade 11 familjer till Bräcke kommun från Stockholm. För första gången och som enda glesbygdskommun lyckades man vända befolkningsminskningen till en ökning.

De främsta orsakerna till denna inflyttningsvåg var enligt Ingrid Kjellson tillgången till billiga bostäder, bra barnomsorg och skola, något som barnfamiljer anser höjer livskvaliteten.

Arbetstillfällen kunde inte kommunen erbjuda de inflyttade stockholmarna, men det visade sig att det inte var det viktigaste skälet för att flytta för dessa familjer. Några har startat egna företag eller pendlar till de lite större orterna om de inte fått jobb i Bräcke. Ingen har gått arbetslös en enda dag, berättade Kjellson.

Resultatet av det andra projektåret blev lika lyckat och med oförminskad energi och entusiasm arbetar numera Ingrid Kjellson vidare med att locka storstadsbor till Jämtland.

Några direkta råd kunde hon dock inte ge på frågorna vad man i Ludvika kommun kunde göra för att stoppa befolkningsminskningen.

- Det gäller att ha öppna dörrar och att serva. Dessutom är det mycket viktigt att kommunledningen satsar på näringslivsfrågor. Viktigt är det också att hela tiden informera lokalbefolkningen och göra dem delaktiga, ansåg föredragshållaren.

Men trots att hon inte ville kallas för en "guru" i dessa frågor visade Ingrid Kjellson med sitt inspirerande föredrag på ett sätt för att lyckas vända den negativa befolkningstrenden. Ett problem som de flesta inlandskommuner, inklusive Ludvika, brottas med.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons