Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygden tappar folk

Annons

I går presenterade Glesbygdsverket sin årsbok. Boken visar att klyftorna mellan olika gles- och landsbygdsområden i Sverige växer.

I glesbygder i framför allt skogslänens inland minskar befolkningen kraftigt samtidigt som många landsbygder i storstadsområden upplever en blomstringstid med stark befolkningsökning.

- Situationen i de utsatta områdena är allvarlig, säger generaldirektör Kerstin Wallin. Befolkningsminskningen resulterar i en ond cirkel med urholkad service och arbetskraftsbrist som hotar bygdernas överlevnad.

I Dalarna, vars befolkning minskade med 116 personer under 2003, drabbades den så kallade tätortsnära landsbygden hårdast. Den områdestypen stod för 60 procent av den totala minskningen medan områdestypen glesbygd stod för 36 procent.

10 335 personer bodde vid årsskiftet i länets glesbygd, 87 138 i tätortsnära landsbygd och 179 046 i tätort.

Malung, Vansbro och Rättvik tappade flest i den tätortsnära landsbygden. Ludvika, Älvdalen, Vansbro och Mora förlorade i glesbygden, medan Borlänge, Smedjebacken, Säter, Avesta, Rättvik och Orsa också tappade i tätorterna.

Noterbart är att Falun, som var förra årets stora vinnare, kunde redovisa befolkningsökningar i såväl glesbygd som tätortsnära landsbygd och tätort.

Fotnot: Boende i tätortsnära landsbygd har upp till 45 minuters resväg till en tätort större än 3 000 invånare.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons