Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygden ska leva vidare i Pernillas butik

Annons

Gården ligger fint, men ändå ganska nära riksvägen som löper genom Persbo. Den byggdes i mitten av 1800-talet och har stanat i familjen Hellbackens ägo.

Tre rejäla byggnader omger gårdstunet, där schäfern Sally gärna springer omkring med en gammal söndertuggad fotboll i munnen. Ett stenkast därifrån, bakom en träddunge, ligger häst-hagen.

Pernilla Hellbacken öppnade på torsdagen officiellt sin nya gårdsbutik, med egenhändigt broderade produkter, samt en del annat som hon säljer på kommission.

- Det handlade om att välja göra det som jag tycker är roligt. För mig är det viktigt att finnas hemma för barnen och då kan jag också försöka leva på mitt intresse.

Det är alltså i princip tre sammansatta rörelser hon driver. Dels broderar hon, dels säljer hon varorna i butiken och dessutom hyr hon ut ett rum ovanpå butiken som en del av projektet Bo på lantgård.

Bakom initiativet ligger Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Fler än 400 gårdar är nu anslutna och fler kommer ständigt till, liksom antalet besökare som får upp ögonen för detta alternativ.

Pernilla har själv hunnit jobba inom en mängd olika branscher.

Hon har mjölkat kor, jobbat i baren på Grand hotell, varit på Spendrups och stått i gatukök. Till det kan hon nu lägga butikschef.

- Jag vill främja turistnäringen och hålla landsbygden levande. Mycket handlar om marknads-föring och att vi inom branschen stöttar varann.

Många gårdsbutiker säljer också livsmedel, såsom ägg och mjölk. Men några sådana varor är inte aktuella på Hellbackens gård.

- Det är för mycket restriktioner med livsmedel. De ska hanteras på ett visst sätt och då blir det för mycket jobb. Men kanske kan jag sälja tomater från det egna växthuset.

Hittills är det mest grannar och goda vänner som kommit och handlat, men Pernilla Hellbacken hoppas på och tänker kämpa för framgångar inom sitt nya område.

- Drömmen är att kunna klara sig på det här och jag hoppas att det inte blir så svårt. Men det tar väl ett tag innan man kommit in i det.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons