Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygden lockar

Annons

Det framgår av uppgifter från Statistiska centralbyrån och Glesbygdsverket och som presenteras i tidningen Dagens Samhälle, som utges av Sveriges kommuner och landsting.

Att hela Gagnefs kommun räknas som glesbygd beror på att Glesbygdsverket satt gränsen vid 3000 invånare för att en ort ska räknas som tätort. I närheten av den siffran kommer ingen av kommunens åtta orter.

Enligt Dagens Samhälle ökar befolkningen sedan något år i landsbygdsområden nära tätorter. Här har Gagnefs kommun ett bra läge mellan Borlänge och Leksand - stora delar av kommunen ligger heller inte avskräckande långt från Falun.

- Vi har ett exklusivt läge i Dalarna och det här är en bekräftelse på att det vi har gjort är rätt och att den stadsnära landsbygden drar. Vi har bra lokala dagis, bra lokala skolor och vi har fortfarande hyggliga huspriser som lockar, konstaterar Anders Ahlgren, som även nämner den låga brottsligheten i kommunen som en lockande faktor.

Eftersom det finns väldigt få lediga bostäder runt om i kommunen finns det risk att befolkningsökningen så småningom planar ut - om inte fler bostäder skapas, antingen genom att hyreshus byggs eller att de som flyttar hit själva låter bygga sina bostäder.

Gagnefsbostäder AB har under senare tid låtit bygga en hel del bostäder på Fagerängsområdet i Skogen i Djurås. Där finns det plats för ytterligare huskroppar, men Anders Ahlgren är något skeptisk till att bygga ännu mer just där.

Han ser gärna att eventuella ytterligare nybyggen genomförs på andra håll i kommunen.

- Om vi ska bygga mer i Djurås är Fagerängsområdet ett av få möjliga ställen. För övrigt är vi begränsade av bland annat älvar, vägar och järnvägar, framhåller han.

Det där med att hela kommunen räknas som glesbygd, tycker Anders Ahlgren verkar lite konstigt.

- Det känns inte så, säger han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons