Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånar ut träkonstsamling

Annons

Hans Sorken var en av Norges främsta träsnidare. I september 1990 gick han bort i en ålder av 90 år. "Nubben" Andersson lärde känna honom i samband med sina vistelser i sommarhuset i Drevsjö söder om sjön Femunden. Under åren kom han över 15 av Sorkens konstverk i trä.

För några dagar sedan fick Andersson besök av Stefan Nymoen som planerar en Hans Sorken- utställning på den norska gården som firade 250-årsjubileum förra året. Samma gård, Vestre Sorken, där en gång Hans Sorken föddes.

Varannat år bor forkörarna Lars Björk och Gunnar Lindberg på gården Vestre Sorken i samband med resan med häst och släde till Röros. Av en händelse fick Björk kontakt med "Nubben" Andersson. Tack vare det fick Nymoen vetskap om Andersson Sorken-samling.

Tillsammans med Sorken-figurer från folk runt om i stugorna i det norska grannskapet kommer "Nubbens" unika samling väl till pass, menar Stefan Nymoen.

Hans Sorkens omålade träkonst uttrycker inte minst rörelse och känslor, men omålade har verken inte alltid varit, vet Nymoen.

- Han målade sina verk lite svagt på 1950 - 1960-talet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons