Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnar frisörstolen efter 46 år

Annons

1956 blev Kurt Mattsson, som är född i Malungsfors, lärling hos Malungsfrisörena Olle Ståhl och Bengt Eriksson vid deras frisörsalong efter Lisagatan i Grönland i centrala Malung.

- Jag arbetade där under 13 år och de 33 senaste åren har jag haft eget företag. Först under några år i en källarvåning i kvarteret Tången i Malung och för 27 år sedan tog jag över efter Birger Åhman efter Grönlandsvägen, säger Kurt Mattsson, som alltid trivts med sitt yrke.

- Men jag har nu valt att sluta. Men pension tänker jag inte ta utan jag ska arbeta med något annat under några år. Men först och främst ska jag ta en riktig semester.

- Jag har aldrig haft mer än tre veckor semester i sträck och har räknat ut att jag har ungefär 100 semesterveckor innestående, säger Kurt och skrattar.

- Naturligtvis känns det vedmodigt att lämna alla kunder eftersom jag trivts med dem och yrket, men samtidigt känns det också skönt att sluta nu för att kunna göra något annat under några år.

- Jag har haft barn som kunder som sen växt upp och skaffat egna barn och barnbarn, som blivit kunder till mig. Man har på det sättet fått ett enormt kontaktnät och det blir säkert något som man kommer att sakna i framtiden, säger Kurt Mattsson.

Det som bekymrar Kurt Mattsson är hur det ska bli i framtiden för Malung.

- Under de tio senaste åren har man sett en mycket negativ trend i bygden som jag tycker verkar mycket allvarlig. Företag har lagt ner och ungdomen flyttar till andra orter för att få ett arbete. Det känns inte bra och jag hoppas att den negativa trenden kan vändas till en positiv trend igen, säger Kurt Mattsson, som menar att under 60 -och 70-talen var det en helt annan fart i bygden jämfört med nu.

Kurt Mattsson har trivts så bra med sitt yrke som frisör att skulle han få börja om igen skulle han aldrig tveka.

- Det skuille bli frisöryrket. Under alla år som jag arbetat som frisör har jag inte ens funderat på att slå mig in på någon annan bana. Och jag tror att just kontakten med människor har gjort att man trivts så bra.

Kurt Mattsson tror att han kommer att sakna sina kunder mycket och vi är övertygade om att kunderna kommer att sakna sin frisör när nu Kurt Mattsson slutar som frisör efter 46 år.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons