Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnade skräp i skog

Annons

- Det ser ut som en soptipp efter kommunens skogsplantering, säger Tore Olsson sedan han gjort en tur på Skogsätravägen i Rörbäcksnäs.

- I dikeskanten ligger minst 30-talet tomma plantkartonger, plastband som suttit runt lådorna samt lastpallar. Jag förmodar att det finns åtskilligt mer skräp om man går en bit bort på hygget, säger Olsson.

Han tycker att kommunen borde städa upp efter sig och inte lämna kvar skräpet i skogen.

Kommunens skogsförvaltare Mats Larsson uppger att man brukar lämna kvar plantkartongerna. Förmodligen ligger det minst 600 tomkartonger ute på hygget vid Skogsätravägen.

- De är gjorda på ett sätt som gör att de multnar och försvinner på ganska kort tid, inom något år är de helt borta. Men plastbanden multnar inte. Vi ska göra en inspektion och om det ser alltför skräpigt ut längs vägen ska vi förstås städa upp, säger Larsson.

I det här fallet har kartongerna inte innehållit giftbehandlade plantor så avfallet är i alla fall inte giftigt.

Få plantor giftbehandlas

u - Giftbehandlade skogsplantor och plantemballage är inget problem i våra trakter och norrut. Det är mest söderöver i landet och möjligen i södra delarna av länet som det är problem med snytbaggar så att det krävs giftbehandlade plantor.

Det säger skogsbrukaren Gunnar Nilsson, Lima, i en kommentar till den fråga som riksdagsman Hans Unander, Malung, ställt till "skogsminister" Ulrika Messing.

Unander befarar att sommarjobbande ungdomar och utländska arbetare, som jobbar som skogsplantörer, inte är informerade om riskerna med hanteringen av de giftbehandlade plantorna.

Nilsson vill understryka att detta inte är något stort problem i den här trakten.

Kommunens skogsförvaltare Mats Larsson uppger också att användningen av giftbehandlade plantor är mycket begränsad i Malungsområdet. Men det händer att de används på marker som hyggesbränts.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons