Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnade hundar ensamma - igen

Annons

Två av hundarna har tidigare omhändertagits av polisen av samma skäl, och nu riskerar ägaren förlora alla tre inklusive tikens valpar för gott. Detta sedan han vägrat finna sig i gällande regler och förklarat att han har för avsikt att lämna hundarna ensamma flera dygn i taget igen.

Dessutom vägrade han på uppmaning kalla in hundarna trots deras utfall mot polismännen. Dessa upplevde framför allt tiken så hotfull att de var beredda att freda sig i nöd om hon skulle bita på allvar.

Polismännen biträdde kommunens djurskyddsinspektör Anna Sörlin, som efter klagomål från grannarna även ombesörjde omhändertagandet åt polisen förra gången. Då förklarade hundägaren sin bortvaro med en olyckshändelse och fick länsstyrelsen att ge honom tillbaka djuren.

Nu föreläggs han av miljönämnden att snarast förbättra tillsynen av sina hundar och följa bestämmelserna i djurskyddslagen för att få fortsätta ha djur.

"Vid ett eventuellt omhändertagande av hundarna bör det tas med i beräkningen att de kan bli aggressiva", skriver polisen i sina noteringar till miljökontoret. Just rädslan för hundarna är förutom djurskyddsaspekten också en av anledningarna till att de kringboendes upprepade klagomål på hundhållningen.

Hundägaren, som är i 60-årsåldern och nyligen flyttat till byn, försvarar sig med att han har ett arbete att sköta i Stockholm och skaffat sig den här gården för att kunna lämna hundarna ensamma. Det står nu klart efter miljönämndens föreläggande att han inte kan göra det om han inte vill riskera att förlora både de tre vuxna hundarna och tikens valpar för gott.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons