Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnad kvar i bilen

Annons

- Den bil finns inte som uppfyller kraven för förvaring av hundar, säger djurskyddsinspektör Anna Sörlin.

Hon får fler och fler anmälningar om "skällande bilar" på parkeringsplatser runt om i stan. Bilar som så gott som dagligen står på samma ställe med samma hundar instängda utan mänskligt sällskap.

- Det strider mot alla regler, då hundar bara får hållas tillfälligt i parkerade bilar, förklarar Anna Sörlin.

Med hållas tillfälligt menas enstaka och kortvariga stunder, som inte längre än någon timme. Hundar får inte heller lämnas utan tillsyn i ett fordon om det finns risk för att det blir varmare än +25 grader och kallare än -5 grader.

Hundägare som upptäcks missbruka bilen så här får i första steget tillsägelse och information från miljökontoret. Nästa steg blir ett föreläggande, som om det nonchaleras följs av fler.

Efter upprepade förelägganden som inte följs går ärendet till länsstyrelsen för prövning av djurförbud. Samtidigt riskerar hundägaren dömas för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år.

Hunden trivs i bilen, saknar dagisplats och har ingen hemma som kan rasta den. Det är de vanligaste förklaringarna Anna Sörlin får när hon uppsöker hundägarna och informerar dem.

- Det är säkert sant, men duger inte bättre för det. Jag har regler att följa och missköter mitt jobb om jag låter hundarna sitta kvar trots klagomålen, förklarar hon.

Som djurskyddsinspektör vädjar Anna Sörlin till alla som är på väg att skaffa hund att tänka efter före när det gäller tillsynen. Mer än fyra timmar per dag mår ingen hund bra av att vara ensam, och bilen är ingen acceptabel lösning på problemet.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons