Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämna det gamla för något nytt!

Annons

Vi går ett spännande år till mötes med höstens val. Ingen kan i dagsläget säga hur utfallet kommer att bli eftersom blocken väger ganska jämnt.

Socialdemokraterna har regerat år efter år med undantag för en kort period. Det är inte bara på ont. Långsiktighet kan innebära både trygghet och stabilitet. Socialdemokratin har också kunnat genomföra en politik, som inte står särskilt långt ifrån andra demokratiska partier. Vem vill inte ha en hygglig välfärdspolitik? Ändå är det många som i likhet med oss anser att det är dags för förnyelse. Vi behöver en ny regering av många skäl.

"Makten framför allt" är titeln på en bok som beskriver den pragmatiska regeringspolitik som nu är förhärskande. Med stöd av ganska besvärliga samarbetspartier och ibland genom att sälja sin själ kan makten behållas men vi sätter frågetecken för ett sådant förhållningssätt.

Det är tid att röra om i grytan. En sund och levande demokrati behöver byte vid rodret ibland. Annars hamnar vi lätt i gamla hjulspår och tappar förmågan till förnyelse och nysatsning.

I längden behövs nytänkande för att möta globaliseringen och den genomgripande samhällsförändring som vi lever i. Långvariga maktinnehav skapar lätt en kultur, som invaggar medborgare i en falsk trygghet. Om vi tror att det mest handlar om att ge gamla svar på nya frågor, så bedrar vi oss. Ska vi klara utmaningarna från omvärlden så behöver vi stimulera människors skaparkraft och inte minst en företagarvänlig politik, som gör att vi kan klara konkurrensen.

Långvariga maktinnehav skapar maktmissbruk. Staten blir det samma som partiet. Sverige har blivit genompolitiserat under socialdemokratins långa maktperiod. Den som har "rätt" partibok har lättare att få jobb i offentlig förvaltning. Det vet alla som vill göra karriär. Det är både osunt och orättvist. Bara detta talar för behovet av maktskiften.

Både centerpartiet och socialdemokratin är rörelsepartier. Men den avgörande skillnaden är vår syn på människan. Inom centerpartiet ser vi människornas egna resurser och vill stärka dem, till skillnad mot den socialistiska synen där utgångspunkten är att människor behöver tas om hand av det starka samhället. Vi uppfattar socialdemokratins "ta-hand-om-alla-lika-filosofi" som fyrkantigt centralistisk och hämmande för Sverige. Särskilt för områden som Dalarna.

Vi behöver mer av tro på människors kraft och förmåga och mindre av tro på central byråkrati. I dag finns det fler statliga verk än det finns kommuner i vårt land. När detta inte fungerar föreslås ännu färre kommuner och fler statliga myndigheter. Det är så fel tänkt det kan bli. Dagens problem löser vi inte med en trög, toppstyrd offentlig sektor. Framtidens möjligheter kan vi ta till vara i små, snabbfotade, flexibla organisationer där människors kreativitet verkligen får kommer till sin rätt. Vi behöver ett maktskifte även i synen på vad som skapar utveckling.

Vi vet att människor är olika och att vi har olika behov som måste utformas lokalt. Vi vill verkligen att centerpartiet ska få mer att säga till om. Då kan vi åstadkomma starkare lokala samhällen där människor tillsammans formar sin närmiljö.

Genom alliansen visar partier utanför den nuvarande regeringsmakten att vi är beredda att ta ansvar för Sverige i tiden och i framtiden - det behövs!

FOTO STEN WIDELL OCH ROLAND BERG/ARKIV ANDERS ÅKERLUND, KARIN ÖRJES ANDERS ÅKERLUND ÄR PRÄST OCH UTBILDARE OCH KARIN ÖRJES ÄR VICE ORDFÖRANDE I CENTERPARTIET, DALARNA.

Mer läsning

Annons