Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämna Dalarna i fred

Annons

Under våren har det rasistiska partiet Nationaldemokraterna (nd) storsatsat på Dalarna. Aktivister från Stockholm har rest hit för att dela ut flygblad och sätta upp affischer.

Genom att använda sig av en slipad fasad, har man försökt att framstå som ett rumsrent politiskt alternativ. Men under ytan döljs ett våldsamt extremparti med rötterna i en lång fascistisk och nazistisk tradition.

Ett exempel på detta är att ordföranden i partiets ungdomsförbund nyligen dömts till 18 månaders fängelse för grov misshandel och våldsamt upplopp.

Nationaldemokraterna försöker ofta att framstå som familjens och kvinnornas försvarare. Partiets toppkandidat till EU-valet, fembarnspappan Tor Paulsson, har i propagandan framställts som den ideale familjefadern.

Nationaldemokraterna har byggt en stor del av sin retorik på påståenden om att svenska kvinnor hotas och misshandlas av invandrare.

Men våld mot kvinnor är något som förekommer i alla kulturer och i alla samhällssystem. Detta har nationaldemokraterna försökt att sopa under mattan genom sina öppet rasistiska resonemang.

Rasisterna försöker att utnyttja invandrare som syndabockar för de problem som finns i samhället. Men ökade klyftor, nedskärningar och våld mot kvinnor kan man inte åtgärda genom att rösta på rasistiska partier.

Det förstod de flesta av oss dalmasar och kullor, och därför fick nd, trots sina massiva satsningar, bara omkring 400 dalaröster i försommarens val.

Ung vänsters distriktsstyrelse i Dalarna genom sin ordförande

Johanna Ravhed, Falun

Mer läsning

Annons