Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämna arbetarnas helgdag i fred

Annons

Med flygande fanor och klingande spel avtågade 1 maj-tåget från "allén" i Borlänge. Män i slitna cheviotkostymer och bukiga bruna hattar. Jag tror Metall gick förs med egen orkester. Därefter kom fackförening på fackförening med egna fanor och en del med egen orkester.

Åh, vad jag tyckte det var stiligt. Efter detta avtåg fick jag som liten flicka cykla hem till mig. Tågen gick till Folkets park i Borlänge där tal och samkväm hölls.

Man kan vara socialdemokrat eller vad som helst. 1 maj är fackföreningarnas dag.

Jag läste att ett par höpgerpojkar ville avskaffa 1 maj och fira sista april i stället. Låt högern fira sista april så mycket de orkar, men lämna 1 maj, arbetarnas och fackföreningarnas dag, ifred.

Klasskillnad, tala om klasskillnad. Den är större nu än den varit tidigare. Optioner, fallskärmar och andra penningkonstruktioner gör ju att vår så kallade överklass kommer i ett ljus av löjets skimmer.

Skillnaden på folk är hög som Berlinmuren, synas de i sömmarna kommer det "blåblodiga" på skam.

Nej, kvinnor och män i fackföreningarnas värld. Håll hårt på er kamp nu sedan EU utvidgats, så slut leden för det stundar hård konkurrens, fordra kompetens av era nya kollegor och fackanslutning.

Marianne Rangegård

Mer läsning

Annons