Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lamm på programmet

Annons

Projektet Öppen horisont skapades för några år sedan när det konstaterades att det fanns allt mindre med öppen åkermark i Ludvika. Den öppna åkermarken var bara en procent av den totala markytan i Ludvika kommun.

-Jordbrukarna har genom åren blivit allt färre och det har inte märkts förrän det plötsligt inte går att se ner till sjön längre, säger Curt Axelsson, ordförande i Öppen horisont.

En grupp från bland annat Grangärdebygden kontaktade kommunen för att få hjälp till en start för ett projekt som skulle leda till att landskapet blev mer öppet.

Med tiden gick kommunen med i projektet, tillsammans med länsstyrelsen och samordnare blev GBI (Grangärdebygdens intresseförening).

De pengar Öppen horisont har att tillgå har bland annat använts för röjning av sly och för att hjälpa till med att hägna in mark.

Dessutom har en del pengar använts för att utbilda djurägare i djurhållning.

-Under förra året träffades vi vid drygt 30 tillfällen och hade både praktisk och teoretisk utbildning, berättar Curt Axelsson.

Bland de praktiska momenten har det funnits röjning av sly och uppsättning av stängsel. På den teoretiska delen har det handlat om kunskaper om djuren, men också om hur växter kan bevaras.

-Det har helt enkelt varit mycket biologi.

Många av de människor som genomgått utbildningen är inte jordbrukare i traditionell mening, utan jobbar till vardags med helt andra saker.

-Därför har många fått lära sig detta från grunden.

Sammantaget är det 17 personer som genomfört utbildningen och en av de saker som kommit ut är att det bildats ett nätverk där de kan ta hjälp av varandra när det uppstår problem.

Ett önskemål som växt fram under utbildningen är att få veta mer om lamning.

-Det är ett av de svåraste momenten i fårskötseln och det finns ett stort intresse för att få veta mer, säger Curt Axelsson.

För att uppfylla detta önskemål hade Öppen horisont på torsdagen bjudit in veterinären Torkel Östman för att prata om just lamning.

- Det finns inget tillfälle när djurägaren är så ensam som just när en tacka ska lamma, och det läget är det oerhört värdefullt att ha fått ta del av Östmans kunskaper, understryker Axelsson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons