Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedelsverket saboterar egenvård

Annons

Hälsorörelsen har i årtionden verkat för ett utnyttjande av komplementära/preventiva insatser i folkhälsoarbetet inkluderande naturmedel och kosttillskott.

Läkemedelsverket har nu gjort glukosaminet till ett läkemedel. Detta är häpnadsväckande då läkemedelskostnaderna rusar iväg. Man vill alltså hindra människor från att ägna sig åt egenvård med hjälp av naturmedel och tack vare dessa egeninsatser spara både på läkemedelskostnaderna och på kostnader inom hälso- och sjukvården.

I stället ska glukosamin belasta läkemedelskostnaderna och de enskildas plånböcker. Helt oacceptabelt är även förslaget om läkarbesök för recept vid köp av mer än 60 tabletter.

Är inte vår sjukvård tillräckligt dyr och belastad redan? Detta är en klåfingrighet utan motstycke och styrker vårt tidigare ifrågasättande av Läkemedelsverkets kompetens att handlägga naturmedel och naturläkemedel.

De 100 000-tals personer som upplever en god livslust tack vare nuvarande glukosamin, är både upprörda och djupt oroliga för sin hälsa. De är rädda för att få tillbaka värken och orörligheten.

Först förbjöd man glukosamin och gav sedan stöd till läkemedelsföretagen genom att snabbt godkänna artrox som läkemedel. Artrox blev för kunden dubbelt så dyrt och gav dessutom sämre effekt.

Nu kommer nästa genidrag. Man förbjuder litozin, ett nyponpulver. Alla vet att nypon innehåller c-vitamin som förebygger förkylning och dessutom har man upptäckt att det ger en viss smärtlindring för äldre och ger inga biverkningar.

Då går Läkemedelsverket med kraft in och förbjuder nyponpulver. Det har man personal till, men när det gäller att kontrollera biverkningar hos mediciner och lägga med bipacksedlar om detta, då saknas det personal. Biverkningarna förorsakar mycket lidande och kostar staten över 25 miljarder kronor per år.

Att Läkemedelsverket sponsras av läkemedelsbolagen är inget försvar för denna nonchalans avseende biverkningar.

Vad blir nästa scoop? Blir det vitlök, kamomillte eller fiskolja som förbjuds och som görs om till läkemedel? Läkemedelsföretagen ska tydligen gynnas på egenvårdens bekostnad.

Hälsorörelsen har begärt omprövning av läkemedelslagen avseende begreppet förebygga för att komma ifrån den absurda situationen som nu råder inom egenvårdsområdet.

Riskerar vi att få köpa flera livsmedel på apotek till dubbla priser, då forskning nu pekar på att till exempel:

r vitlök ger viss antibiotikaeffekt

r apelsin, c-vitamin förebygger bland annat förkylning

r surkål är positiv för tarmfloran och därmed också för immunförsvaret

r rågbröd är cancerförebyggande enligt forskare i Finland.

Hälsorörelsen, som vet värdet av egenvård och hjälpt 100 000-tals personer till en bättre hälsa, kräver att regeringen omgående tar sig an dessa problem i avvaktan på läkemedelslagens omprövning och:

r sätter stopp för denna klåfingrighet från Läkemedelsverkets sida avseende naturmedel.

r sätter stopp för återkommande åtgärder som försvårar för väldigt många människor att behålla sin livslust och funktion i samhället.

r sätter stopp för slöseri med statens pengar.

r sätter stopp för läkemedelsföretagens vinstbegär som drabbar både staten och den enskildes begränsade ekonomi.

Ge egenvården en chans!

ARNE STÅLBERG

Mer läsning

Annons