Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarnas ointresse stoppar utrustning som kan rädda liv

Annons

Vid varje livshotande larm till SOS, rycker räddningstjänsten ut i väntan på ambulans, IVA. Detta eftersom räddningstjänsten har snabbare utryckningstider i glesbygd. Sedan Rättviks räddningstjänst inledde verksamheten, har tryggheten för patienter och anhöriga höjts avsevärt, och liv har räddats.

För 2,5 år sedan beslutade lands-tingsfullmäktiges politiker att varje IVA-bil vid räddningstjänsten i länet skulle utrustas med hjärtdefibrillatorer.

- Till största del är det hjärtpatienter vi åker ut på när det gäller IVA-larm. Undersökningar har visat nyttan. I Dala-Mitt har de utrustningen. Det har räddat minst två liv.

I Rättvik har ingen utrustning levererats, trots att räddningschefen tryckt på landstingsledningen.

- Det är svårt att veta om vi kunnat rädda fler i Rättvik, men vid flera tillfällen hade vi varit i behov av utrustningen, säger Rune Daniels.

Landstingsdirektör Ulf Hållmarker betonar att han och politikerna i landstingsledningen gjort allt de ska, för att hjärtprojektet ska kunna genomföras.

- Alla beslut och all finansiering är klart. Nu är det ambulans-ansvariga som "har bollen", säger han.

Ansvarig ambulanschef för hjärträddningsprojektet är Ann-Marie Wallin.

- Utrustning finns och kan levereras snabbt. Det stora problemet är att hitta läkare som kan bli räddningstjänstens ansvarige doktor för den medicinska säkerheten. Läkaren måste, enligt reg-lerna, godkänna varje defibrillatorutbildad person vid räddningstjänsten. Det beror på att man måste ge syrgas vid behandling med defibrillatorer. Syrgas klassas som läkemedel, säger hon.

- Jag har i dagsläget hittat två läkare som tar på sig Falun, Borlänge, Gagnef, Mockfjärd och Björbo. Jag hade en läkare på gång för Rättvik, men han tackade nej i sista stund. Ett problem är att doktorerna ska göra detta utöver sina hundraprocentiga tjänster.

Ambulanssjukvårdens ledning hävdar att den ständigt försöker övertala läkare.

- För Rättviks del har detta ännu inte lyckats. Om det finns intresserade läkare, som kan tänka sig göra ytterligare en viktig insats, får de gärna kontakta oss. De behöver inte vara verksam i det aktuella området, säger Ann-Marie Wallin.

Rune Daniels är inte imponerad.

- Det hela är en stor skandal. I höstas bekostade vi utbildningen för 50 inom räddningstjänsten i Rättvik, Boda och Ore. De kan nu hantera hjärtdefibrillatorer. Drygt två år efter beslutet väntar vi på att kunna rädda fler liv.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons