Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna lyssnade inte

Annons

För drygt fyra veckor sedan fick Izabella Kurzaj ryggont och feber. Läkaren på vårdcentralen i Hedemora trodde att det berodde på en sträckning och skickade hem henne efter en undersökning.

När dotterns hälsa inte förbättrades sökte föräldrarna vård både i Hedemora och på lasarettet i Falun. Izabella saknade krafter, gick ned i vikt och led fortfarande av smärtor i ryggen.

- Alla trodde olika saker. En läkare skrev ut penicillin mot urinvägsinfektion. En annan trodde att hon var förstoppad och föreslog lavemang, säger Anna Kurzaj.

Föräldrarna ville att ett borreliatest skulle göras eftersom dottern varit på Åland i slutet av maj och det funnits mycket fästingar där. Izabellas pappa hade borstat bort djur från hennes kläder flera gånger och han misstänkte att hon blivit biten. Läkaren på barnkliniken i Falun tackade för tipset men ansåg att det var ett virus som orsakade Izabellas tillstånd.

Anna Kurzaj fortsatte att tjata om blodprov och i tisdags förra veckan togs ett på vårdcentralen i Hedemora. Provsvaret skulle dock dröja minst en vecka.

Två dagar senare, i torsdags, drabbades Izabella av ansiktsförlamning. Höger sida blev slapp, hon kunde inte le ordentligt och hade svårt att äta.

Anna Kurzaj tog Izabella till akuten i Falun för att få hjälp. Personalen ville att hon skulle komma tillbaka nästa dag.

- Jag vägrade åka hem. Jag var så rädd när ansiktet började hänga. Jag trodde att hon fått en tumör i kinden, säger Anna Kurzaj.

Mamma och dotter sov över på sjukhuset och dagen därpå togs ett ryggvätskeprov på Izabella. Det var plågsamt, sticket lyckades först på sjunde försöket.

Provet visade att Izabella hade borrelia. Anna Kurzaj säger att det var en lättnad men att hon är arg och ledsen över att diagnosen tog sådan tid att ställa. Hon känner sig slutkörd.

- Jag har tjatat och bråkat. Om jag inte hade gjort det vet jag inte om jag hade haft Izabella kvar, säger Anna Kurzaj.

Nu får Izabella penicillin i dropp en gång per dag på Falu lasarett. I går blev det klart att hemsjukvården i Hedemora ska ge Izabella behandlingen så att familjen slipper resa till Falun varje dag.

Izabella är fortfarande medtagen och måste skyddas för höga ljud, blinkande ljus och drag på grund av hjärnhinneretning. På natten sover hon med en lapp över höger öga eftersom det inte går att stänga ordentligt och därför kan torka igen.

Anna Kurzaj funderar på att anmäla händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

- Jag har inget förtroende för sjukvården längre. Sjuksköterskorna på barnkliniken har varit jättebra men läkarna har äventyrat mitt barns liv, säger Anna Kurzaj.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons