Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarkrisen är över

Annons

Läkaren Mikael Lindfors började arbeta vid vårdcentralen hösten 2001 och våren 2002 anställdes Lisbeth Ahron. Båda är distriktsläkare med allmänmedicin som specialitet.

Genom att vårdcentralen har egna läkare öppnades också möjligheten att kunna ta emot utbildningsläkare och nu finns Pierre Kampenfeldt vid distriktsläkarmottagningen.

Han arbetar där under sex månader och ledningen räknar med att nya AT-läkare följer honom för att få sin praktik som distriktsläkare i Orsa.

När Landstinget Dalarna började värva läkare från bland annat Polen, var förhoppningen att en av dessa skulle få tjänst i Orsa.

Det fungerade inte hösten 2001, men nu har Dorota Malgorzata kommit till vårdcentralen. Hon har lärt svenska hemma i Polen och skolas nu in i svensk allmänmedicin.

Ytterligare en läkare, som väljer att prova på distriktsläkeriet i Orsa, är Stig Westerholm - en ryggkirurgispecialist, som på det sättet vill bredda sitt kunnande.

Det innebär att Orsa vårdcentral har 3,5 av 4,5 läkartjänster bemannade. Dessutom finns förhoppningar om att en tysk allmänläkare också väljer att komma hit.

När Orsa ställdes utan läkare för ett par år sedan, var det resultatet av en negativ spiral.

När tjänster blir vakanta får kvarvarande läkare mer att göra och så småningom flyr även de av ren självbevarelsedrift.

Nu var vårdcentralen inte utan läkare ens under den tiden, utan produktionen var fortsatt hög, men utförd av många enskilda läkare som avlöste varandra. Vilket inte var bra för kontinuiteten.

I dag gäller istället en positiv spiral för Orsa vårdcentral. I och med att läkare finns, så är det enklare att locka till sig ytterligare personal.

Läkarna har kommit till Orsa därför att ledningen har kunnat erbjuda bra arbetsmiljö, med anständiga arbetstider, bra arbetskamrater och goda möjligheter att fortbilda sig.

Att försöka ragga läkare med höga löner är inte är någon bra metod. Den skapar bara en ny negativ spiral.

Vårdcentralsledningen är belåten med utvecklingen. Men inte nöjd.

Skulle vårdcentralen ha byggts i dag hade den varit annorlunda disponerad. Nu är det "skilda skott" mellan distriktsköterske- och distriktsläkarmottagningarna. En resultat av dåtidens tänkande, då sköterskorna hade sina patienter och läkarna sina.

I dag strävar man mot att arbeta i team med en helhetssyn på patienten. Införandet av datajournaler ska förhoppningsvis underlätta samordningen av de båda mottagningarna i en framtid.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons