Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarjour - i rätten

Annons

Per Rostgaard Evald hävdar att närsjukvårdschefen Karin Stikå Mjöberg bröt mot kommunallagen, hälso- och sjukvårdslagen samt medbestämmandelagen då hon beslöt att dra in läkarjouren på vårdcentralerna i Vansbro och Malung.

Rostgaard Evald pekar på att vårdscentralerna i Västerdalarna har hållit sina budgetar och inte behövt anlita stafettläkare.

- Från närsjukvårdsledningen förklarade de att verksamheterna i Vansbro och Malung inte skulle beröras, konstaterar Rostgaard Evald.

Men den 25 februari fick vårdcentralcheferna ändå besked om att Karin Stikå Mjöberg planerade att koncentrera jourverksamheten till Mora.

Landstingsstyrelsen har givit Karin Stikå Mjöberg fria händer, men det strider enligt Rostgaard Evald mot kommunallagen.

- Beslutet strider också mot hälso- och sjukvårdslagen då samverkan inte skett med berörda samhällsorgan, organisationer och privata vårdgivare, exempelvis Nåshemmet.

- MBL-förhandlingar hölls i Mora efter det att beslutet fattats, konstaterar Rostgaard Evald som menar att Karin Stikå Mjöbergs agerande inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle.

Nu blir det länsrätten som får pröva hanteringen av de indragna läkarjourerna i Västerdalarna.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons