Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarintyg ifrågasätts

Annons

Det konstaterar färdtjänsthandläggaren i Ludvika kommun, Maria Zinderland. Detta i ett yttrande till Länsrätten i Dalarna inför att striden om färdtjänst för den handikappade Pärlbykvinnan går mot sitt avgörande.

Det var den 8 maj som tidningen uppmärksammade det öde som drabbade fru Karlsson när hon flyttade från Sundbyberg och bosatte sig i Pärlby.

I den gamla hemkommunen var det en självklarhet för motsvarande myndighet att hon skulle ha färdtjänst. Dessutom hade hon rätt att kostnadsfritt ta med sig en person som ledsagare.

Hon har, som NLT tidigare utförligt redogjort för, en komplicerad sjukdomsbild som bland annat innebär att hon med stora svårigheter knappt kan ta sig fram med kryckor. Ena benet släpar efter, hon lider av ständig svår värk och yrsel och är dessutom synskadad. Listan kan göras längre än så.

Sonen Pierre kämpar för att hans sjuka mamma ska få den hjälp hon enligt läkarintyget har rätt till. Om besväret till länsrätten inte vinner gehör säger han sig vara beredd att driva ärendet vidare till högsta instans.

När målet snart går upp till behandling har rätten att ta ställning till vem som är mest trovärdig, läkaren eller vård- och omsorgsnämnden/ färdtjänsthandläggaren.

Läkaren deklarerar med all önskvärd tydlighet att fru Karlsson är i behov av färdtjänst med taxi, året om och för all framtid.

Samtidigt framhärdar motparten som hävdar att intyget inte styrker att den drabbade har några väsentliga svårigheter att förflytta sig och därmed anlita allmänna kommunikationsmedel. I detta fall handlar det om en två kilometer lång promenad till och från busshållplatsen i grannbyn Gärdsveden.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons