Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren som slog vaccinlarm i förhör

Annons

Läkaren som skrämde upp föräldrar jorden runt med larm om ett vanligt barnvaccin anklagas för tjänstefel i forskningen.

Brittiska medicinalverket General Medical Center (GMC) förhör honom under måndagen.

Andrew Wakefield och två kolleger till honom skrev i en rapport 1998 att det kan finnas samband mellan autism och trippelvaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund.

GMC håller en muntlig undersökning av rapporten, som publicerades i läkartidskriften Lancet och sedan fick stor spridning. Förhören väntas pågå i 15 veckor. GMC:s undersökning gäller dock inte huruvida Wakefieldrapporten är riktig, utan huruvida han och hans två kolleger brutit mot etiska principer när de genomfört studien som omfattade mycket små barn.

Myndigheten kontrollerar de brittiska läkarnas verksamhet och den kan avstänga Wakefield liksom hans kolleger John Walker-Smith och Simon Murch som medverkade i studien.

GMC ska även granska huruvida Wakefield varit rådgivare åt advokater som representerat människor vilka hävdar att de skadats av vaccinering.

Wakefieldrapporten har fått till följd att vaccinationerna blev allt färre under lång tid. Trots att fortsatta studier tyder på att trippelvaccinet inte kan sättas i samband med autism har frekvensen inte återgått till nivån som gällde vid tiden före larmet.

Många barn blir upprörda av smärtan från vaccinationen och eftersom den ofta sker i ålder då autism och liknande störningar debuterar har många föräldrar sett ett samband, konstaterar forskare i uppföljande studier.

När vaccinationsfrekvensen var som lägst varnade sjukvården för att nivån i vissa områden närmade sig risken för att något av en epidemi med någon av de farliga sjukdomarna skulle kunna bryta ut. Fortfarande finns de som inte övertygats om att Wakefields och hans kollegers slutsatser inte håller.

Wakefield har flyttat från Storbritannien till USA. I en intervju i tidningen Observer nyligen sade han att han tänker försvara sig med kraft.

TT

Mer läsning

Annons