Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren friad - trots miss vid behandling av en skadad hockeyspelare

Annons

Den Faluläkare som missbedömt en 23-årig hockeyspelares armskada får ingen disciplinpåföljd av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Olyckan inträffade i januari, då Gävlebon spelade ishockey i Hedemora. En skridsko träffade hans handled och skar upp ett sex centimeter långt sår. På akutmottagningen i Falun syddes såret ihop, men läkaren missade att en nerv, en sena och en artär skurits av. Detta upptäcktes senare vid en läkarundersökning i 23-åringens hemstad.

Hade man opererat tidigare hade chansen att bli helt återställd varit bättre, menar 23-åringen, som anmälde Faluläkaren.

Läkaren säger sig ha gjort en noggrann undersökning av motorisk funktion, cirkulation och känsel, utan att finna tecken på någon djupare, allvarlig skada.

Läkaren var vid tillfället ensam ortopedjour med många väntande patienter på akutmottagningen, vilket var stressande.

Hälso- och ansvarsnämnden säger i sitt beslut att läkarens bedömning visserligen var felaktig, men att handläggningen varit korrekt. Man säger vidare att det är svårt att ställa diagnoser under akuta undersökningar och att det inte är troligt att följden av skadorna kunnat påverkas även om de upptäckts och behandlats i ett tidigare skede. Anmälan leder inte till disciplinpåföljd.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons