Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare varnas för förlossningsfel

Annons

Fostret utsattes för allvarliga risker vid en förlossning på kvinnokliniken i Kalmar. Nu får den ansvariga läkaren en varning.

Enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) har läkaren på flera punkter brutit mot rutinerna och använt metoder som hon inte behärskade. Felen är varken ringa eller ursäktliga.

Händelsen inträffade hösten 2005. En 21-årig kvinna väntade sitt första barn, hade gått en vecka över tiden och kom till sjukhuset därför att hon inte längre kände fosterrörelser.

Trots flera tecken på att läget för fostret kunde vara allvarligt lät läkaren förlossningsförloppet fortskrida i flera timmar utan riktig kontroll på hur fostret mådde. En elektronisk övervakning av hjärtfrekvensen användes felaktigt och läkaren skriver själv att hon förlitade sig på den "på ett olyckligt sätt".

I stället för denna ganska passiva och avvaktande hållning borde läkaren ha valt en akut förlossning långt tidigare, bedömer HSAN. På grund av oaktsamhet anses läkaren inte ha fullgjort sina skyldigheter.

Barnet togs till sist ut med sugklocka och visade då tecken på syrebrist. Enligt senare bedömningar finns dock chansen att barnet klarar sig utan framtida men.

TT

Mer läsning

Annons