Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare tillbaka till Israel

Annons

Det var den trettonde april som Lars Jerdén och tre andra biståndsarbetare stoppades på Tel Avivs flygplats.

Två av dem, Yvonne Fredriksson och Margareta Sjöberg från Palestinagrupperna, åkte tillbaka i slutet på april.

Lars Jerdén far tillsammans med läkaren Anna Danielsson den 10 juni. Båda ser avvisningen som ett avslutat kapitel och ingenting värt att bråka om.

Lars Jerdén ser fram emot resan, men vet att mycket kommer att vara annorlunda.

- Det tråkiga är att se förstörelsen och håglösheten. Att se uppgivna människor är bland det värsta som finns, säger Lars Jerdén.

Under en vecka ska han och Anna Danielsson arbeta med olika sjukvårdsprojekt. Dessa rör bland annat barnhälsovård och primärvård till det palestinska folket.

Lars Jerdén räknar med att kunna göra mycket nytta under resan. Vanligtvis hinner biståndsarbetarna mycket under en vecka, men nu kan vägspärrar komma att ta upp mycket av tiden, berättar Lars Jerdén.

- Vägspärrarna kan orsaka problem i vårt arbete. Mycket av det civila samhället är också förstört. Teknisk utrustning, som datorer, är sönderslagen eller stulen.

Biståndsarbetarna kommer att ha Jerusalem som bas, och koncentrera sig på Västbanken. Att ta sig till Gaza blir inte aktuellt denna gång.

- Det gäller att vara flexibel och inse att det kan vara svårt att följa planerna. Man får ta dagen som den kommer, säger Lars Jerdén.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons