Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare stoppade Kents cancervård

Annons

Det var för drygt ett och ett halvt år sedan som Kent Zinderland fick beskedet att han drabbats av cancer. Efter en tids utredande gjordes en första operation och i samband med den uppstod också problem med hjärtat.

- Läkarna berättade efter operationen att hjärtrytmen inte varit som den skulle men att det hade ordnat sig, berättar Kent.

Operationen följdes av medicinering med cellgifter, dels i tablettform men även med intensivdropp som inneburit att Kent fått åka till Falun var tredje vecka för behandling.

- Droppbehandlingen har tidigare varit mycket effektiv och fått utvecklingen av cancern att stanna av. Under dagarna före min senaste behandling hände det ändå vid två tillfällen att jag svimmade av i hemmet och samma sak inträffade även under droppbehandlingen i Falun, berättar Kent.

Han hamnade då på kardiologkliniken där de upptäckte att Kent hade problem med hjärtrytmen, något som berott på att han under lång tid haft en onormalt hög hjärtfrekvens. Läkarna kunde ändå relativt enkelt få rätsida på problemet och därmed borde allt vara frid och fröjd.

Men icke. I stället fick Kent beskedet av sin läkare vid onkologiavdelningen att cellgiftbehandlingen med intensivdropp skulle dras in. Som grund för det beslutet fanns iakttagelser från en sköterska som menat att Kent drabbats av en allergichock vid den senaste behandlingen och det var detta som varit orsaken till problemet med hjärtat.

- Läkaren har inte gjort någon som helst undersökning utan har enbart gått på vad sköterskan sagt. När jag och min hustru frågade läkaren vid hjärtkliniken om det som hänt skulle innebära något hinder för den fortsatta cellgiftsbehandlingen fick vi svaret att det snarare var tvärtom ur hjärtsynpunkt.

- Läkaren menade att jag i stället hade större möjlighet till positiva effekter av droppbehandlingen sedan de fått ordning på hjärtrytmen. Detta påtalade jag också senare för läkaren vid onkologen, något som det inte togs någon hänsyn till, säger Kent som nu anmält ärendet till landstingets förtroendenämnd.

-Det känns för jävligt att mötas av en sådan arrogans. De är väl medvetna om att jag ändå kommer att gå bort och då tycks någon månad hit eller dit inte spela någon som helst roll. För mig är ändå varje dag av stor betydelse och det jag önskar mest av allt just nu är att hinna få vara med när barnen får sommarlov, säger Kent som är mycket upprörd över hur hans fall hanteras i vårdapparaten.

-Tyvärr gör sjukdomen att jag inte orkar strida så hårt som jag borde. Jag hoppas ändå verkligen att det här inte blivit en ren prestigefråga bland de inblandade läkarna, säger Kent Zinderland.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons