Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare riskerar mista sin legitimation efter en rad allvarliga felbehandlingar

Annons

- Vi tycker att han allvarligt utsatt patienter för onödiga risker, säger Per Manhem, enhetschef på regionala tillsynsenheten i Malmö.

Socialstyrelsen skräder inte orden i sin anmälan till Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd. XX har "varit grovt oskicklig vid utövandet av sitt yrke. Hans läkarlegitimation bör därför återkallas". XX "kompetensbrister är grundläggande och kan knappast rättas till".

Läkaren, som är 67 år, har arbetat på många platser i Sverige. Men de flesta av de undersökta felbehandlingarna har skett i Dalarna.

Socialstyrelsen har granskat 42 journaler där mannen har varit behandlande läkare, 27 av dem gäller patienter vid vårdcentralen vid Borlänge sjukhus, vårdcentralen Bäckaskog i Vansbro och Älvdalens vårdcentral. Där har mannen varit vikarierande läkare.

Han är läkarutbildad i Tyskland och har arbetat som militärläkare i Iran. Han har svensk läkarlegitimation och är specialist inom barn- och ungdomsmedicin.

I slutet av juli 2005 började han ta emot patienter i Vansbro, en vecka senare var han i Älvdalen och i Borlänge var han mellan den 15 augusti och den 23 augusti.

Efter det anmälde sjukvårdsbolaget Svensk närsjukvård i Borlänge honom till Socialstyrelsen eftersom han ansågs vara en "patientsäkerhetsrisk".

Myndigheten har granskat hans verksamhet.

- Att inte någon blev skadad beror inte på hans insats utan på annan vårdpersonals insats, att de upptäckte hans misstag, säger Per Manhem.

Flera gånger har han satt fel diagnos på patienter i Dalarna.

Värst var det för en patient i 70-årsåldern som uppsökte Älvdalens vårdcentral och berättade för läkaren att han var andfådd vid ansträngning och hade tryckkänsla över bröstet och yrsel.

Läkaren noterade att pulsen och blodtrycket var normalt, ställde diagnosen "andfåddhet" och skickade hem patienten.

En vecka senare återkom den sjuke med samma symtom. Då fick patienten träffa en annan läkare som misstänkte hjärtsvikt och skickade patienten akut till Mora lasarett för inläggning. Socialstyrelsen bedömer att läkaren utsatt patienten för stor fara genom att skicka hem honom.

Per Manhem säger att det är mycket ovanligt att läkare anmäls till ansvarsnämnden för grov oskicklighet. Två-tre läkare per år brukar mista sin legitimation på grund av oskicklighet.

I genomsnitt blir 10-12 läkare per år av med legitimationen på grund av missbruk eller psykisk sjukdom.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons