Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare nekas prövningtillstånd

Annons

En läkare i Mora nekas prövningstillstånd av kammarrätten i två ärenden, som berör disciplinpåföljd.

Enligt skälen till kammarrättens beslut poängteras att inga nya skäl framkommit. Därför avslår kammarrätten prövningstillstånd.

De två målen som Moraläkaren överklagat till kammarrätten är tre respektive fyra år gamla. 1999 behandlade läkaren fyra kvinnor i åldrarna 31 till 67 år med sköldkörtelhormoner.

Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens och ansvarsnämnd har varit eniga i sin bedömning att Moraläkaren saknat medicinskt underlag att påbörja behandling och i ett fall även ökat dosen av sköldkörtelhormonet levaxin. I ett av fallen ansåg länsrätten att läkaren underlåtit att utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Läkaren har "åsidosatt vad som ålegat" i yrkesutövningen och dessutom pekade rätten på att brister funnits i journalföringen. Länsrätten ansåg liksom tidigare instanser att disciplinpåföljd och tilldelad varning till läkaren var befogad.

Det andra ärendet, från maj månad år 2000, gällde ett ärende där läkaren ställde fel diagnos på en 68-årig patient. Patienten led av andningsbesvär och andra symptom, som borde fått läkaren att misstänka hjärtbesvär.

Den här gången bedömde läkaren att mannen led av lunginflammation och ordinerade antibiotika. Enligt länsrätten borde läkaren genomfört kompletterande undersökningar med EKG och sett till att patienten kommit till sjukhus med tanke på allmäntillståndet. Senare samma dag som läkarbesöket genomförts avled 68-åringen och obduktionen visade att han drabbats av hjärtinfarkt.

Även i det här fallet ansåg länsrätten liksom tidigare instanser att disciplinpåföljd med varning var befogat att tilldela läkaren.

Läkaren har möjlighet att överklaga kammarrättens avslag till prövningstillstånd till Regeringsrätten.

- Det ämnar jag göra, säger Moraläkaren.

Till tidningen uppger Moraläkaren dessutom att det råder olika synsätt från läkarens personliga sida och Socialstyrelsen när det gäller behandling med sköldkörtelhormoner.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons