Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare med fokus på ögonen

Annons

Ögonläkeriet har varit hans profession. Han skulle egentligen bli lärare men tänkte om, så den medicinska banan blev hans. Han tog realexamen i Borlänge och tillhörde den tredje kullen Borlängestudenter, som i vår firar de femtio efter examen.

Det lutade till en början i de medicinska studierna åt neurofysiologin- han arbetade till och med en sommar som EEG-sköterska. EEG innebär en grafisk framställning av hjärnans elektriska aktivitet.. Sedan läste han vidare i ämnet på Serafen. På väg till sin specialitet med ögonsjukdomar tjänstgjorde Erik Dahlstedt som provinsialläkare i Jämtland, var verksam på Tjärnans sanatorium och var kirurg i Luleå ett halvår.

Sedan kom ögon på allvar in i bilden med tjänster i Falun, i Stockholm, i Uppsala. 1967 fanns Erik Dahlstedt i Borlänge och i det av landstinget drömda läkarhuset. Han blev dess förste ögonläkare och i fem år stannade han där. Sedan öppnade han eget med tonvikt på plastlinser, kom till Bygghälsan, lokalt och regionalt, kom till Företagshälsovården och blev sedan sin egen igen. Noteras kan att Erik Dahlstedt för vid pass trettio år sedan en period tillhörde landstinget, där han satt för centerpartiet.

Till hans intressen före "ögonlivet" hörde musiken. Han spelade bland annat orgel och tjänstgjorde vid begravningar i Stora Tuna och gudstjänster i Torsång, där han också ledde kör, icke utan framgång. På sistone har han faktiskt köpt en elektronisk orgel med kapacitet som ett stort kyrkoinstrument. Här blir det övningar framöver. På senare år har han också varit guide i Stora Tuna kyrka.

Till andra övningar, nutida men också litet äldre i hans liv hör Rotary och Frimurarna. I Rotary har han varit distriktsguvernör, som förde med sig ett stort resande med besök i 56 klubbar, i frimurarna med säte i Falun är han numera talman, en av flera- han har fått venia där, skojar han själv.

Erik Dahlstedt kommer alltså från Hede by, från en gård som varit kyrkvärdsgård från 1760-talet till 1937. Senast boende från gården i detta speciella ämbete var mormors bror, mångbetrodde Alfred Hebert. Det var han som talade till kungaparet Gustaf den femte och hans Victoria på kyrkvallen i Stora Tuna och hade talet i sin höga hatt.

Erik Dahlstedt kan sin byhistoria och sin familjehistoria. Han har i sin ägo kartonger med gamla bilder, vilken var och en har sin egen historia.

Det var ju så i bondgårdarna förr, att man hade vinterhus och sommarhus på gården. Om sommarn, när familjen flyttade till steset, kom herremän från Falun och tog vinterbyggnaden i besittning. Det var officerare med tjänst på Rommehed som tog familj och tjänstefolk med sig till Tuna. Om hösten kunde sedan någon av gårdens döttrar få följa med till Falun för att lära sig fina manér.

Erik Dahlstedt kan summera "ett fordom" på detta sätt:

- Från Falun kom två ting med ångbåt och med Sveden som ankarplats: herrskap och dynga.

Herrskapet är redan presenterat.

Och dyngan, det var, hur man nu ska uttrycka sig, lämningar efter Faluborna. I stället för att förorena sjö och å, fick folk i Falun lämna bidrag till grödan i Tuna.

Vilken perfekt ekologi, noterar Erik D.

Hur ser han på gårdagen, dagen och morgondagen?

- Det viktiga i dag är att som morfar och farfar ge barnbarnen stunder av trygghet, som de kan bära med sig längre fram.

Erik Dahlstedt och hans Marianne har på födelsedagen öppet hus i hemmet från klockan 14.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons