Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare kritiska till akutverksamhetens förslag

Annons

Det alternativa förslaget, i Helseplans rapport, beskriver ett närsjukhus med akutfunktion. Förslaget innebär bland annat:

Närakutmottagning alla dagar 08.00-22.00 för akutpatienter med invärtesmedicinska åkommor som inte dirigeras direkt till Falun och för akuta primärvårdspatienter från tätorten Ludvika.

Ambulansmottagning klockan 22.00-08.00 för ambulansfall som inte skickas direkt till Falun. Mottagningen bemannas via vårdavdelningen där läkarbemanning utgörs av jourhavande "generalist", en specialistläkare.

- Vi var fler än ett 20-tal distriktsläkare och lasarettsläkare som skulle få information om Helseplans förslag. Vi var gemensamt starkt negativa till förslaget, säger överläkare John Eric Frisell.

- Jag anser att vi utsätter patienterna i Västerbergslagen för medicinska risker. Med den här organisationen måste alla akuta patienter åka till Falun och sedan slussas till Ludvika. För distriktsläkare som får ansvaret nattetid blir det mer som att ta hand om skjukhemspatienter. Jag kan inte drömma om att politikerna tänker anta detta!

John Eric Frisell, som varit klinikchef på Ludvika lasarett i 15 år, är kritisk liksom distriktsläkaren Bjarne Hoxell.

- Jag bedömer själv att många av distriktsläkarna uppfattade förslagen som svagt underbyggda om man ser till nuvarande bemanningssituation, med distriktsläkarbrist och överbelastning på flera av vårdcentralerna, och kommande bemanningssituation, med låg nyrekrytering och förväntade pensionsavgångar.

- Distriktsläkare vill generellt inte jobba på sjukhus, då väljer man annan specialité, och då befarar vi ytterligare minskade möjligheter att behålla nuvarande kollegor och även locka nya unga distriktsläkare till området. Den nya organisationen måste rimligtvis kunna bemannas innan alltför stora ingrepp görs i nuvarande sjukvårdsenheter.

Förslagen kan i nuläget ses som ett ramförslag som behöver diskuteras åtskilligt, både då det gäller medicinsk nivå och innehåll res-pektive konsekvenser av förändringarna, avslutar Hoxell.

- Dom är fundersamma kring en del av förslagen men det här är en pågående process och är än så länge bara ett förslag, säger Jens Beronius.

Har du någon kommentar till de kritiska röster som hördes på mötet?

- Nej, det här får vi diskutera vidare internt. Den här diskussionen mellan läkarna och oss vill jag inte ska föras genom media, säger Beronius.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons