Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare kritisk mot stängning av läkarjour

Annons

Karin Sticko-Mjöberg i Mora är närsjukvårdschef och hon har landstingsledningens uppdrag att spara pengar, bland annat på jourverksamheten.

"Beslutet skulle fattas efter diskussioner och med förankring bland de berörda", skriver Inga Kristiansson Evald samtidigt som hon konstaterar att så inte skett.

Inga noterar att det har varit problem i Mora, Leksand och Rättvik och där har de diskuterat med närsjukvårdschefen inför beslutet att ändra jourorganisationerna. Men Malung och Vansbro har inte haft sådana problem.

- Vi har hållit våra budgetar genom medvetna tuffa ansträngningar av personalen och det har satsats stenhårt på arbetsmiljön.

"Vi som skött oss blev överkörda och fick aldrig vara med om någon diskussion och förankringsprocess", skriver Inga Kristiansson Evald.

Hon tycker att beslutet om att dra in läkarjourerna fattats på felaktiga grunder och utan ordentligt ekonomiskt underlag.

Det har påståtts att Vansbro saknade jourverksamhet förra sommaren. Detta är rätt så till vida att kvällsjouren drogs in under semestern på grund av sjuksköterskebrist. Men helgjourerna var öppna, påpekar Inga.

- Vi löste problemet hemmavid och hade helgjour.

- Vansbroborna i stort väntar hellre på att få vård på den egna vårdcentralen än att åka till akuten i Mora, tror Inga som hävdar att det mesta klarar de av och vill de också ta hand om hemmavid.

Inga frågar nu landstingsledningen varför de väl fungerande hälsocentralerna i Malung och Vansbro ska straffas på detta sätt.

- Sannolikast är väl att vi som sköter oss har något att lära ut.

"Jag kan för mitt liv inte förstå om ni politiker tycker att detta gått rätt till", skriver Inga Kristiansson Evald som undrar om landstingsledningen tänker ta upp frågan om läkarjourerna till ny prövning.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons