Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare kan anmälas

Annons

För ungefär en vecka sedan åkte en äldre kvinna till Bäckaskogs vårdcentral i Vansbro. Kvinnan hade haft problem med urin- blåsan och tarmen. Vansbroläkaren konstaterade, utan att ta urin- eller blodprov, att livmodern var förstorad, det skulle krävas en operation för att komma till rätta med problemet.

Sonen till den äldre kvinnan körde några dagar senare sin mor till Falu lasarett. Där kunde läkarna slå fast att det, förutom en förstorad livmoder, även rörde sig om en kraftig urinvägsinfektion som gav modern plågsamma smärtor. Infektionen upptäcktes efter att läkarna i Falun tog både blod- och urinprov. Läkare vid infektionskliniken skrev ut antibiotika för moderns urinvägsproblem. De skrev även ut en remiss till den gynekologiskamottagningen för livmodersproblemen modern led av.

- Jag blir så upprörd över att något sådant här kan hända. I våras gick mor med en kraftig urinvägsinflammation, till slut kollapsade hon vid köksbordet och fick föras med sjuktransport till Falun. Det kunde ha gått likadant nu, säger sonen.

Vid Bäckaskogs vårdcentral kommer man att undersöka vad som kan ha gått fel i vården till modern.

- Jag kan inte uttala mig om det särskilda fallet. Men som alltid när vi får vid medicinska klagomål tittar den medicinske ledningsansvarige, läkaren Olle Tunberg, på vad som kan ha gått fel, säger Karin Karlsson, verksamhetschef vid Bäckaskogs vårdcentral.

Sonen har funderingar på att anmäla Vansbroläkaren till förtroendenämnden vid landstinget i Dalarna. Nämnden kan medla mellan de olika parterna. De kan även rekommendera patienten att gå vidare till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som kan pricka läkare om de har misskött sitt jobb.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons