Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare har fått nog

Annons

Det säger naturläkaren Peter Wilhelmsson i Falun.

Han är en av dem som reagerat starkt på Läkemedelsverkets beslut att stoppa den fria försäljningen av kosttillskottet glukosamin.

Peter Wilhelmsson, ordförande i Svenska naturläkarförbundet, har fler exempel på populära hälsokostprodukter som tagits bort från butikshyllorna av Läkemedelsverket. Förra året försvann också näringspulvret Greens plus.

- Läkemedelsverket öppnar en gräddfil för läkemedelsindustrin, som kan plocka godbitarna från hälsokost- och terapeutbranschen, anser Peter Wilhelmsson.

- Vi arbetar för att hålla folk friska, men det känns som de tar bort våra verktyg, den ena efter den andra. Någon gång måste man säga stopp! forsätter han.

Som Peter Wilhelmsson ser det, kommer det fler och fler restriktioner från läkemedelsveket och EU när det gäller ofarliga kosttillskott:

- Samtidigt släpps allt fler droger och läkemedel med biverkningar fram, säger han.

Peter Wilhelmsson anser att Läkemedelsverket ska ägna sig åt att granska och kontrollera syntetiska läkemedel, inget annat.

- De har varken helhetssyn, kompentens eller sunt förnuft för att ge sig in i friskvårds- eller hälsokostbranschen. Ämnen som finns naturligt i maten eller kroppen ska behandlas som livsmedel, utan inblandning från Läkemedelsverket, säger han.

I debatten om glukosaminet hänvisar Läkemedelsverket till läkemedelslagen och talar om flera fördelar för konsumeten. Bättre kontroll av biverkningar och bättre möjlighet att nå ut med information till användarna, är några av dem. Men Peter Wilhelmsson bara skakar på huvudet åt detta.

- Med hjälp av läkemedelslagens paragrafer kan man klassa mat, motion och allt som finns i hälsokostaffären och inom den kompletterande medicinen som läkemedel. Läkemedelsverket väljer helt godtyckligt och inkonsekvent, säger han.

I likhet med bland annat riksförbundet Hälsofrämjandet, anser Peter Wilhelmsson och paraplyorganisationen för komplementärmedicinen KAM, att hanteringen av bland annat glukosaminet är ett stort "slöseri med statens pengar" och är kränkande för hälsokosten och komplementärmedicinen.

Faktaruta:Detta har hänt | glukosamin

Tidigare var det över 100 000 personer som använde kosttillskottet glukosamin för att lindra ledbesvär. Det såldes då i hälsokostaffärer.

Glukosamin finns naturligt i kroppen och anses ofarligt.

Förra året klassades glukosamin som läkemedel och får nu bara säljas på apotek. Det finns två godkända läkemedel med glukosamin. Tillverkare är Pharmacia och det tyska företaget Chephasaar.

Som tidningen har berättat, ledde Läkemedelsverkets beslut till en storm av protester. Kritikerna anser att apotekets glukosamin inte bara är dyrare och svårare att få tag i, utan också är mindre verkningsfullt än de produkter som fanns tidigare.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons