Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare får erinran för behandling vid förlossning

Annons

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har beslutat ge en läkare vid Mora lasarett en erinran.

"Felet är varken ringa eller ursäktligt", anser HSAN om en missbedömning i samband med en förlossning i februari i fjol, då barnet drogs ut med hjälp av sugklocka. Barnet var stor till växten och axlarna satt fast efter det att huvudet fötts fram.

- Läkaren borde ha avbrutit det vaginala förlossningsförsöket och gjort kejsarsnitt, skriver HSAN som slutord i sin bedömning.

Direkt efter förlossningen fördes barnet till Falu lasarett, där personalen konstaterade en syrebristskada och förlamning av höger underarm och hand.

Barnets mamma anmälde både ansvarig personal vid en mödravårdscentral, ansvarig personal vid specialistmödravården i Falun, en barnmorska och två läkare i Mora till ansvarsnämnden. HSAN kritiserar dock endast överläkaren, som "av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter".

Mamman anser i anmälan att samtliga inblandade borde ha insett att det kunde bli problem, eftersom hon dels gått över tiden, dels att det genom ultraljudsundersökning var känt att barnet vägde mycket redan 23 dagar före förlossningen.

I överläkarens yttrande beklagar han utgången av förlossningen, men anser att mamman "omhändertagits enligt gällande rutiner på ett bra sätt fram till dess axlarna fastnade i slutet av förlossningen".

Ansvarsnämnden anser ändå att det var fel att överläkaren fortsatte det påbörjade arbetet, att få ut barnet med sugklocka, trots att den släppt, när försöket pågått i mer än en kvart och fosterövervakningen visade att barnet mådde dåligt.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons