Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare ber om hjälp

Annons

Allt för att kunna ta hand om patienter med psykosociala problem på ett bättre sätt.

- En tydlig markering från läkarna om att deras egen tid och kompetens inte räcker till för den här gruppen, säger distriktsläkaren Hans Hallberg, Centrum för klinisk forskning.

Han har tillsammans med landstingets utredare Mats Granvik undersökt hur allmänläkarna ser på sin arbetssituation. En av deras slutsatser är att landstinget snabbt bör satsa på "ett kraftfullt tillskott" av kuratorer och psykologer i primärvården.

- Långa sjukskrivningar, lidande för patienten, akutbesök på sjukhus. Allt skulle kunna minska dramatiskt med en sådan satsning, anser Hans Hallberg.

102 av 139 allmänläkare i länet svarade på enkäten, som är en uppföljning av liknande undersökning för sex år sedan. Sedan dess har "utbrändhet" och "utmattningsdepression" blivit kända begrepp och sjuktalen har skjutit i höjden.

Arbetslöshet, stress, konflikter på jobbet, skilsmässa eller alkoholberoende är några exempel på problem som kan ligga i botten för en patient på vårdcentralen. Och enligt allmänläkarna blir antalet patienter med psykosociala problem bara fler och fler.

Men uppfattningen om hur många de är varierar från läkare till läkare. Var tionde säger vissa, hälften säger andra.

- Det beror framför allt på vilka "glasögon" man har på sig som läkare, säger Hans Hallberg. En del fokuserar mer på eventuella underliggande problem.

Hos män yttrar sig psykosociala problem oftast som ryggvärk, magbesvär eller trötthet. Hos kvinnor är allmän trötthet absolut vanligast. Muskel- och ledvärk är god tvåa.

Enligt undersökningen är det bara 1 av 20 läkare som tycker att de har tillräckligt med tid för patienter med den här typen av problem. För nästan hälften räcker inte tiden till alls.

- Inga uppmuntrande siffror, kommenterar Hans Hallberg.

Han poängterar att de försök med olika typer av samtalsmottagning som gjorts i primärvården, har tagits emot mycket väl av patienterna.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons