Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt intresse för Håliamarschen

Annons

- Om vi bara visste vad vi skulle göra för att öka intresset. Elva deltagare är ju alldeles för lite, även om vi faktiskt varit ännu färre någon gång. Inte nog med att det är få deltagare, vi som går är för gamla också och det skulle behövas en nyrekrytering och föryngring. Den som har några idéer får gärna höra av sig, säger Nisse Munters i Friluftsfrämjandet som arrangerar Håliamarschen.

Marschen går längs gamla fäbodstigar från Romarheden över Byråsen till Håberget. Där, efter cirka sju kilometer, är det matsäckspaus på fäbodvallen. Sedan tar man nya tag, knallar vidare upp till Holselen och har då gått ytterligare sex kilometer då det är rast igen. Därefter återstår sista etappen, en halvmil fram till Hålia.

Vid målet möttes årets vandrare av dragspelarna Leif Thoors och Ingvar Eriksson med glad musik. Sedan serverades de mat och kaffe på fäbodvallen hos Margareta och Alf Olsson.

- Trots värmen var det en behaglig vandring. Det var det inte så tryckande varmt ute i skogen, berättar Nisse Munters.

Håliamarschen ingår tillsammans med Gräsbricksmarschen och Klövjestigen i Lima i den så kallade Fäbodtrippeln. Alla som går de tre fäbodmarscherna inom ett år belönas med en medalj.

Vid Hålia var det tre fäbodtripplar som delades ut till Sven Martinsson, Inga-Lill Backjanis och Ignar Quicker. Inga-Lill gjorde "trippeln" för tionde gången och fick därmed den speciella tioårsmedaljen i silver. Ännu värre är Sven Martinsson som gått de tre marscherna i 13 år!

- Synd att det inte kommer fler och yngre vandrare. Det här är bland det mest avkopplande och trivsamma man kan ta sig för en dag, säger Inga-Lill.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons