Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt förtroende för forskare

Annons

Svenskarnas förtroende för forskare har minskat påtagligt det senaste två åren. I dag har knappt hälften av svenskarna förtroende för forskare.

Undersökningen har gjorts av föreningen Vetenskap|&|Allmänhet som i samarbete med 2006/2007 års Som-undersökning vid Göteborgs universitet frågat 3|000 svenskar hur de ser på vetenskap.

48 procent av svenskarna har mycket eller ganska högt förtroende för forskare, jämfört med 67 procent för fem år sedan då mätningarna startade.

Även förtroendet för forskning inom olika områden har genomgående minskat några procentenheter. Forskning inom medicin har nu 79 procent förtroende för, teknik 69 procent, naturvetenskap 64 procent, samhällsvetenskap 49 procent, utbildningsvetenskap 37 procent och humaniora bara 35 procent.

"Vi vet sedan tidigare att det finns ett samband mellan förtroende och vilja och intresse att satsa på forskning", skriver professorerna Sören Holmberg och Lennart Weibull som leder Som-undersökningen i en kommentar.

Att förtroendet har sjunkit kan ha flera orsaker, inte minst de uppmärksammade fallen med fuskande forskare.

Politiker har dock högre förtroende för forskning visar en parallell enkätundersökning av riksdagsledamöter som gjorts av Sören Holmberg och Martin Brothén. Samtidigt är väljare och valda överraskande överens om vilka forskningsområden de hyser mest och minst förtroende för.

Tre av fyra svenskar anser samtidigt att den vetenskapliga utvecklingen de senaste årtiondena har gjort livet bättre för vanliga människor. Men också det är en minskning från nästan fyra av fem för fem år sedan.

Nästan alla, 95 procent vill se spetsforskning om cancer. Nio av tio anser att det är viktigt att Sverige bedriver världsledande forskning inom miljö, medan motsvarande siffra för IT är 60 procent, genteknik 57 procent, statsvetenskap 41 procent, historia 31 procent och rymden 26 procent. Även här minskar siffrorna jämfört med tidigare år.

TT

Mer läsning

Annons