Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågstadiebarn mobbas

Annons

- Det är höga siffror, medger bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs.

Siffror som hämtas från en enkätundersökning bland elever och föräldrar som genomfördes i slutet av hösten. Runt 90 procent av eleverna svarade på enkäten och 75 procent av föräldrarna.

På en fyrgradig skala fick deltagarna svara på påståenden rörande demokrati, lärande, kunskap och arbetsglädje. Generellt visar resultatet på höga värden, men det finns exempel på undantag. Exempelvis tycker en del elever i årskurs åtta att lärarna borde prata mer med dem om hur det går i skolan.

Att 12,3 av 100 elever i årskurs två upplever mobbning ska jämföras med påståendet "att det inte förekommer mobbning i skolan" där resultatet för alla deltagande årskurs två-eleverna stannade på höga 3,45 på den fyrgradiga skalan. Det ska också noteras att mobbningssiffran 12,3procent är en minskning jämfört med år 2001.

Enkäten visar vidare att medelvärdet av undersökningen i årskurs två ligger lågt vid Sjugare skola och högt i Åkerö. I årskurs fem ligger Ullvi skola lågt och Åkerö högt. I "åttan" ligger Insjöns skola under medelvärdet medan Sammilsdalsskolan fått högre betyg på samtliga påståenden.

Föräldrarna ger generellt lägre betyg/medelvärde än eleverna. Klart är att Siljansnäs skola ligger bäst till bland föräldrarna men även Åkerö. Skolor som ligger lågt i betyg bland föräldrar är Sjugare, Ullvi och Djura. Vad det gäller förskolor ligger Djura sämst till medan de fristående förskolorna (se Tällberg och Siljansnäs) får mycket höga betyg.

På tal om höga medelvärden. Familjedaghemmen når topp- resultat, och då framförallt dagmammorna i Insjön. På påståendet "att dagbarnvårdaren möter barnen med respekt" ligger betyget så högt som 3,94 på den fyrgradiga betygsskalan.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons