Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägsta avgifterna i hela landet!

Annons

Flera internationella forskningsstudier har gjorts där man jämför svensk sjukvård med vården i ett stort antal andra länder. Svensk sjukvård ligger i topp! Forskarna lyfter fram att vi i Sverige har en sjukvård som utgår från den enskildes vårdbehov och inte från den enskildes plånbok. Vi har dessutom en sjukvård med mycket goda medicinska resultat.

Forskarnas slutsatser stämmer väl in på den vård vi erbjuder dalfolket. Vi har en bra sjukvård i Dalarna där vi inom många specialiteter ligger mycket väl till. Bland annat kan nämnas vården av för tidigt födda barn och vår hjärtsjukvård. Landstinget Dalarna kommer inom kort att få ta emot Parkinsonförbundets pris som bästa landsting beträffande vården av denna patientgrupp.

Men - vi har mer att göra beträffande tillgängligheten, särskilt till specialistsjukvården. Det handlar om väntetiden till ett första läkarbesök och till behandling. För akut och allvarligt sjuka har vi inga väntetider. Glädjande nog har vi genom att satsa extra resurser lyckats reducera våra köer ordentligt. Som exempel kan nämnas att vi i dag har endast två personer som väntat mer än tre månader på ny höftled. Och tre personer har väntat mer än tre månader på ny knäled.

Enligt senaste mätningen var det sammanlagt 252 personer som väntat längre än ett år på operation. Större delen av dessa väntande är kvinnor som väntar på operation för bröstförstoring eller bröstförminskning, personer som väntar på operation av åderbråck, på operation av skiljeväggen i näsan och på operation av godartade prostataförstoringar.

Många av våra kliniker klarar i dag att uppfylla vårdgarantin. Under våren kommer ytterligare insatser att göras för att alla kliniker ska göra detta.

Vårdgarantin gäller i Dalarna. I de fall där Landstinget Dalarna ännu inte klarar tiden för ett första läkarbesök inom specialistsjukvården eller till behandling inom tre månader så har patienten rätt att få hjälp av annan vårdgivare utanför landstinget. Det är då upp till den enskilde patienten att godta detta eller att frivilligt vänta ännu en tid. Ungefär femton procent av alla som väntar väljer själva att göra det i stället för att nyttja annan vårdgivare utanför hemlandstinget.

För att ytterligare öka tillgängligheten och minska beroendet av stafettläkare kommer ett omfattande arbete att göras för att rekrytera läkare, speciellt geriatriker, psykiatriker och allmänläkare.

Vi kommer även i fortsättningen att prioritera låga avgifter i sjukvården. Landstinget Dalarna har landets lägsta avgifter. För barn och ungdomar är vården avgiftsfri. Att ha låga avgifter i sjukvården är ett mycket medvetet politiskt ställningstagande av oss för att ingen ska behöva avstå från att söka vård i brist på pengar. Vi skiljer oss helt från den borgerliga oppositionen som har en annan inställning till avgifter för den som behöver sjukvård.

Mycket är gjort, mer finns att göra! Vi socialdemokrater arbetar för en sjukvård som omfattar alla.

INGALILL PERSSON INGALILL PERSSON (S) ÄR LANDSTINGSRÅD I LANDSTINGET DALARNA.

Mer läsning

Annons